SPORT 2022-05-23 KL. 21:00

Okänd makthavare i Kungsbacka

Av John Skoglund

Totalt okänd för de flesta i kommunen. Men Camilla Rehnlund är troligtvis den person i Kungsbacka kommun som har störst inflytande på svensk idrott. Hon är generalsekreterare och ordförande i svenska dartförbundet.

Okänd makthavare i Kungsbacka
Svenska Dartförbundets generalsekreterare Camilla Rehnlund Foto: John Skoglund

Som ordförande i ett idrottsförbund så har man inflytande i riksidrottsförbundet. Som generalsekreterare jobbar man direkt med de olika idrotterna. Camilla Rehnlund är ordförande för dartförbundet som väljer sin generalsekreterare en gång om året och nu sitter hon på båda stolarna.
– 2011 blev jag ordförande för svenska dartförbundet, och innan det var det 16 år som ordförande i västsvenska dartförbundet. Det som varit det stora i mitt jobb är att anpassa ett förbund i ett annat förbund som är riksidrottsförbundet, säger Camilla Rehnlund

En darttavla på puben med en pil i ena handen och en ölsejdel i andra handen är bilden många har av dart men ska man ligga under riksidrottsförbundet får man rätta sig efter de regler och policys som gäller inom svensk idrott. Svenska dartförbundet startades 1974 och hade ansökt många gånger om medlemskap i RF innan de till slut antogs 2010.
– Det kommer ju i med vad vi kommer ifrån, det är en pubsport och någon gång där bland alla avslag stannade man upp och tänkte att vi ger upp det här med att få komma med RF, säger Camilla Rehnlund.

"Kansliet i vårt sovrum"
Pandemin har varit en stor prövning för de flesta idrotter i allmänhet och darten i synnerhet. Man är inomhus och det är inte lätt att hålla avstånd.
– Vi i förbundsstyrelsen är fem personer, vi jobbar digitalt och jobbar hemifrån. Kansliet har vi i vårt sovrum, vilket har gjort att nu under pandemin har vi inte haft några lokaler att säga upp, som många andra har behövt göra. Vi har lite förråd här och var i Sverige, men vi behöver inte ha några lokaler som i exempelvis i idrottens hus i Stockholm.
?Dartförbundet har lagt sina pengar på hög i stället, har inte haft de kostnaderna som många andra förbund har. Man får ett organisationsstöd, och många förbund väljer att lägga det på lokaler och anställda, men darten har sparat in pengarna på det.
Att som Camilla Rehnlund sitta på två stolar som både ordförande och generalsekreterare är ovanligt
– Ibland när du jobbar som generalsekreterare så får du ta på dig en annan kostym, då gäller det annat arbete med anställda inom RF med exempelvis strategi. När vi ordföranden träffas med ordförande Björn Eriksson i riksidrottsförbundet är det andra infallsvinklar. Man kan skifta mellan uppdragen, men det går ju hand i hand förstås.

Idrottens politik
Att arbeta med de stora idrottsfrågorna med RF kräver sin tid att sätta sig in i allt. Mycket att plugga in och många beslut som ska tas. Idrottens politik.
– Sen när vi kom med är jag glad för att jag varit med hela vägen, man har lärt sig något nytt hela tiden och har lärt dig att vara en pusselbit i hela idrottsrörelsen. Det var vi inte i början, då undrade många idrotter hur vi kom med. Men nu ligger vi ju bättre till nu när e-sporten ansöker för att komma med i RF. Nu har vi blev lite mer accepterade - för E-sport, det är ju fruktansvärt tycker flera, säger Camilla Rehnlund med ett skratt.
E-sporten ansökte senast att få komma med i RF men fick avslag.Många stöttade e-sporten faktiskt i sitt sätt att vara, men deras problem var att de var två förbund, inte ett förbund. Det var det de föll på, säger Camilla Rehnlund.

Även dartsporten har ju förvandlats från sport utan krav på fysisk träning till att vara tränad för att kunna nå resultat.
– Du måste orka träna som att tävla, många tränar mycket fysträning nu. Bilden av en dartspelare har ändrats med tiden, förr var det mer ”runda gubbar”. Sen är det ju andra regler när det gäller att konsumera alkohol när man tävlar, sen vi kom med i RF får man inte dricka överhuvudtaget när man tävlar och man klarar inte av en tävling på tre-fyra dagar om man inte gör allt enligt skolboken enligt gällande intag av alkohol men även tobak, berättar Camilla Rehnlund.
Största svenska framgång i dart var 2017 när Vicky Proome vann VM i Japan.

"Pizzeria Venezzia och Tre Prinsar"
Men hur började det med dart för dig?
– Jag jobbade på restaurang, Pizzzeria Venezia, Hotell Halland och Tre Prinsar. På "TP" där satte dom upp banor, sen kastade vi innan vi gick ut, det var kompisar som hade darttavlor hemma.
Pizzeria Venezia låg i restauranglokalen på Östergatan närmast station. Tre Prinsar var feststället nummer ett i Kungsbacka under några år i slutet av 80-talet och i början av 90-talet som då var en del av dåvarande Kungsmässan.

Efter att börja kasta pil på krogen blev intresset större och gänget startade Kungsbacka Dartklubb 1994. Från början hängde de i bowlinghallen och nu ligger klubben i en fin lokal på kabelgatan inne på Blondie Åkeris ägor.
Medelåldern idag på en licenserad dartspelare i Sverige är 53 år och 80 procent är män men dartsportens karta skrivs om och fler ungdomar kommer få chansen.
- Från början var ungdomar med överallt, även på puben men när vi kom med RF var vi ju tvungna att göra om vår organisation, då kunde man inte ta med sig ”Kalle 12 år” i vissa miljöer som strider mot RF regler. Vi har fått göra om hela verksamheten, och då får vi ju medel från RF också och satsat på barn och ungdomar. Exempelvis innan pandemin var det uppemot 150 ungdomar som var i gång, och flest fanns i Uppsala. Där byggde man snabbt upp en organisation för ungdomar, och man åkte väg till Tyskland för att spela tävlingar, säger Camilla Rehnlund.
I Kungsbacka finns det inga ungdomar som kastar för närvarande men i Kållered och Mölndal finns det ett gäng som kommit i gång efter pandemin igen.

"Det är så ofantligt roligt"

När det gäller Kungsbacka finns det ambitioner, exempelvis på Kollaskolan har förbundskaptenen haft med sina ställningar och ungdomarna har fått prova på under friluftsdagar och när dem väl har testat vill ungdomarna inte sluta, det är så ofantligt roligt.
– I England finns det ett projekt med dartfritidsgårdar och vi har även inlett detta i Sverige med den första som är belägen i Mora. Där behöver inte ungdomarna träna dart, det är läxläsning eller bara att umgås om man vill. När det gäller darten är det en idrott som passar många som kanske inte vill spela fotboll och hockey. Dom behöver inte säga ett enda ord på kvällen förutom tack för god match. Många barn och ungdomar som inte gillar att vara i stor grupp ser darten som ett andningshål.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.