SPORT 2022-09-23 KL. 14:00

Nytillskotten ska lyfta Pirates

Av Eric Andersson

Den talangfulle guarden Ebba Löfvenborg är tillbaka. Inte nog med hennes eget intåg, hon har dessutom lockat med sig Maja Strand med meriter från basketligan. Tillsammans hoppas duon kunna hjälpa Onsala Pirates att lyfta i tabellen.
– Jag tror att vi minst kommer topp fyra, säger 17-åringen.

Nytillskotten ska lyfta Pirates
Ebba Löfvenborg är tillbaka i Onsala Pirates efter två år på RIG. Foto: Eric Andersson

BASKET. I Kollahallen finslipar Onsala Pirates de sista detaljerna inför lördagens seriepremiär mot Hammarby. En lång försäsong lider mot sitt slut och hårdträning ska bytas mot matchspel i basketettan.
– Det känns som att vi har en stark trupp med både ungt och rutinerat. Med rutinen menar jag kanske främst Sofie (Lundberg) men även vi två, säger Maja Strand och pekar på 17-åriga Ebba Löfvenborg.

De båda nyförvärven känner varandra sedan tiden på Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Mark. När Maja Strand gjorde sitt sista år gjorde Ebba Löfvenborg sitt första. Det är också anledningen till att 20-åringen, via ett år i basketligan, nu hamnat i Onsala Pirates.
– Jag lärde känna Henric under det året och han började prata om att jag skulle spela här. Men jag kände att jag ville testa på basketligan ett år och när det inte blev som jag tänkt landade jag här. Det var ett självklart val då jag visste att både tränaren och föreningen är bra.

Redan som femtonåring lämnade trepoängsspecialisten tryggheten och familjen i Örebro för att börja på RIG. Efter tre år där blev det ett år i basketligan och Visby. Med andra ord har hon redan hunnit packa ett par flyttlass.
– Nu är det nästan fem år sedan jag flyttade hemifrån så det har blivit ganska naturligt. Men första året på RIG var jättejobbigt med allt – tvätta, laga mat och samtidigt sköta skolan, säger hon och fortsätter:
– Mamma ringer mig varje dag. Hon är fortfarande orolig efter fem år.

Hemvändandare

Lagets andra nyförvärv är ett mer bekant ansikte – hemvändande Ebba Löfvenborg återvänder till Onsala Pirates efter två år på RIG. När hon blev antagen 2020 var hon den första någonsin från Onsala Pirates. Men med ett år kvar valde hon att hoppa av och istället gå sitt sista gymnasieår på Aranäsgymnasiet.


Maja Strand är Onsala Pirates andra nyförvärv inför säsongen.


Förra säsongen var guarden en tongivande spelare i ett RIG Mark som vann basketettan med sina 141 poäng på 20 matcher. Nu siktar hon högt med moderklubben.
– Det passade inte mig så bra med RIG så det är skönt att komma hem igen. Min känsla är att det kommer gå jättebra för oss i år. Betydligt bättre än förra säsongen och att vi minst kommer topp fyra.

Mindre träning

Men det blir ett steg ner i träningsbelastning för både Ebba Löfvenborg och Maja Strand. På RIG tränar man mer eller mindre två gånger om dagen och i basketligan såg vardagen ut som följande: gympass på morgonen, åka till hallen för skotträning, jobba och sedan lagträning på eftermiddagen.
– Det är en del. Då lever man verkligen för basket, säger Maja Strand.

Kan det inte bli för mycket?
– Jo, absolut. Men tycker man att basket är det roligaste som finns fixar man det. Ibland är det tungt i typ november när det är kolsvart på morgonen då får man bita ihop och bara köra.

Även om träningsmängden inte är fullt lika extrem i Onsala Pirates blir det mycket träning även här. Enligt spelarnas kontrakt är det sex pass i veckan som gäller: tre lagpass, två gympass och ett skottpass.
– Man har jättebra träningsmöjligheter här. Om man vill kan man träna varje dag med antingen division 1 eller division 2-laget. Gymkort får vi och man komma till hallen och träna skott när man vill. Vill man kan man träna väldigt mycket vi är ett träningsvilligt lag, säger Ebba Löfvenborg.

Fakta: Onsala Pirates
Nyförvärv: Ebba Löfvenborg (RIG Mark), Maja Strand (Visby)
Spelarförluster: Lovisa Ejbyfeldt (Eos)
Tränare: Henric Löfvenborg
Premiär: 24 september 16.00 mot Hammarby i Kollahallen
Målsättning: Topp fyra


SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter