SPORT 2022-11-24 KL. 11:45

KTK:s dråpslag – bygglovet för nya hallen upphävs

Av Christian Johansson, Kristian Alm

På planen har Kungsbacka TK skördat framgångar under hösten. Men utanför åker de på en rejäl smäll – bygglovet för den tilltänkta nya hallen upphävs av länsstyrelsen.

KTK:s dråpslag – bygglovet för nya hallen upphävs
Skiss: Kungsbacka tennisklubb

TV-klipp och nyheter

Tennis. Den nya tennishallen har varit en dyster historia för Kungsbacka TK under 2000-talet. De har länge letat efter en ny plats – men hela tiden har de fått skrota planerna och börja om på noll. Men så såg det ut att faktiskt bli en lösning – en plats i Björkris pekades ut och byggnadsnämnden beviljade bygglov hösten 2021. En kritiserad utbytesaffär med mark och den gamla tennisanläggningen gjorde att ekonomin gick ihop.
Dock kom överklagan som ett brev på posten. Närboende oroade sig för buller, Naturskyddsföreningen kritiserade att ett grönområde påverkades, och det fanns även synpunkter på att den kulturhistoriska miljön förstördes.
Ärendet landade hos länsstyrelsen och nu har de fattat ett beslut vilket Kungsbacka-Posten var först att berätta: bygglovet upphävs.
Egentligen tar inte länsstyrelsen ställning till kritiken. Däremot anser man att det är så många oklara punkter att det inte räcker med ett enkelt bygglov. Det behöver göras en detaljplan för hela området och reda ut hur ett bygge skulle påverka.
Det innebär minst ett år, troligen betydligt mer med nya överklaganden och dessutom är det ju inte ens säkert att ett bygge godkänns i en framtida detaljplan.
Ett dråpslag för klubben.
– Det är klart det är beklagligt. Det har varit otroligt många år nu men det är bara att jobba vidare. Målet är detsamma, vi ska få till en ny hall, säger klubbchefen Patrik Larsson.
Kan Björkris fortfarande bli aktuellt?
– Vet inte.
Har ni en plan B?
– Inga kommentarer.
Vad gör klubben nu?
– Vi ska ha ett styrelsemöte och prata om hur vi går vidare.
När är det realistiskt att en ny hall står redo?
– Bra fråga. Jag vet faktiskt inte, jag vet bara att byggtiden är tolv månader.
Det finns en möjlighet för tennisklubben att överklaga ärendet till Mark- och miljödomstolen, men det är en högst osäker väg.
Så frågan är hur kommunen ställer sig. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) har varit hårt engagerad:
– Först har tennisklubben i sin hand om de vill överklaga. Vi får samråda med byggnadsnämnden och tennisklubben och ta skeden i vacker hand.
Blir det detaljplan annars?
– Ja, jag har svårt att tro att vi inte skulle gå vidare med ärendet. Kungsbacka växer och idrottsklubbarna växer så den här typen av anläggning behövs.
Det kan ta ett par år med överklaganden?
– Ja, det är ju tyvärr vardagsmat i Kungsbacka, säger Fredrik Hansson.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.