I Kungsbacka finns nationellt godkända idrottsutbildningar för fotboll och handboll. Nu vill basketklubbarna utöka utbudet.
BASKET. I tre år har Henric Löfvenborg från Onsala Pirates undersökt idén att starta en NIU-utbildning (nationellt godkänd idrottsutbildning) i Kungsbacka. Representanter från Onsala Pirates, Kungsbacka Basket, Westra basketdistriktet och gymnasiechefen Jonas Fransson har träffats för att diskutera möjligheterna att starta ett basketgymnasium i Kungsbacka.
Henric Löfvenborg menar att det är av stor vikt att det sker. Varje år försvinner några av deras toppspelare till NIU-utbildningar runt om i landet.
– Går de två bästa så finns risken att de andra tappar motivationen. Det är en känslig ålder mellan nian och första året på gymnasiet, speciellt på tjejsidan. Därför är det viktigt att ha ett NIU på hemmaplan, säger Henric Löfvenborg.
Onsala Pirates ungdomslag har skördat framgångar och blivit inbjudna att delta i Scania cup där nordens bästa lag gör upp.
– Vi har otroligt ambitiösa spelare i den åldern. Man ska inte behöva flytta hemifrån för att hålla på med sin idrott. Jag tycker att man ska kunna gå sin gymnasietid här och avsätta tid för att träna sin idrott, säger Onsalaledaren.
Upptagningsområdet skulle främst bli Varberg, Mölndal och Kungsbacka.
– Vi kan behålla våra bästa men skulle även kunna locka till oss duktiga spelare.
I dag menar Henric Löfvenborg att det är svårt att få alla att inse vad som finns på hemmaplan. En NIU-utbildning lockar många.
– Vi måste göra något för att behålla spelarna. Man tror att det är så bra på andra sidan, man inser inte hur bra det är på hemmaplan. Jag har barn i den åldern, man vill att de ska bo kvar hemma.
Han har fått med sig Kungsbacka Basket på tåget och även Westra basketdistriktet ställer sig positiva.
– Ett av våra huvuduppdrag är att stötta föreningarna i spelarutveckling. Att vi ska få fler spelare och att de ska spela längre, det här ligger i linje med det, säger kanslichefen Michael Malm.
Jonas Fransson, gymnasiechef på Kungsbacka kommun, betonar att det är i ett väldigt tidigt skede.
– Jag har lyssnat på dem. Det jag behöver göra nu är att diskutera med mina rektorer och vår organisation. Det är verkligen i ett embryo, det är långt ifrån något konkret. Vi har inte ens tagit ställning om vi vill detta.
Henric Löfvenborg ser dock ett tydligt orosmoln.
– Det kan bli ett bekymmer. Jag är rädd att man säger nej på grund av hallproblematiken som är på gång i stället för att förstå vad det skulle betyda för oss. Vi har morgontider i Kollahallen nu, de skulle NIU kunna ta.
Förebyggs vid nybyggen – men efterlevandestödet en brist
Toaletter som gör rent vid besöken lanseras under året
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.