SPORT 2022-07-10 KL. 16:44

Höjdhoppstävling på gång i Kungsbacka

Av Eric Andersson

För att öka intresset för sporten arrangerar Svenska friidrottsförbundet tillsammans med Stefan Holm en höjdhoppstour under sommaren. På måndag är det dags för tourens andra tävling på Tingbergsvallen i Kungsbacka.

Höjdhoppstävling på gång i Kungsbacka
Ingrid Ronge är en av höjdhopparna som tävlar i Kungsbackahoppet på måndag. Arkivfoto: Christian Johansson

HÖJDHOPP. Måndagen 11 juli är det Kungsbackahoppet på Tingbergsvallen. En höjdhoppstävling vars bakgrund är att Svenska friidrottsförbundet tillsammans med OS-guldmedaljören Stefan Holm gör en satsning för att få fart på sporten igen.

– Sanningen är att det inte är speciellt många som håller på med höjdhopp nu för tiden. Det var fler som hoppade över två meter på 1970-talet än vad det är idag. Jag tror att den enkla anledningen är att det finns väldigt mycket mer saker att göra nu än vad det gjorde då, säger Jan From som är tävlingsansvarig för Kungsbackahoppet.

Kungsbackahoppet är del två av Svenska höjdhoppstouren 2022 som innefattar tre tävlingar. Den första tävlingen arrangerades i Gnesta sista helgen i juni och den sista tävlingen är i Lund nu på onsdag.

– Förbundet har varit med och bidragit med lite pengar som gör att det finns prispengar till seniorerna. Sedan kommer det vara publikvänligt då publiken kommer vara väldigt nära höjdhoppsmattan för att kunna se på nära håll.

Ökar det upplevelsen?
– Det är svårt att se hur högt utövarna egentligen hoppar när man ser höjdhopp på tv. Ser man det på nära håll förstår man hur svårt det är att hoppa över två meter.

Utländska deltagare

Drygt 40 höjdhoppare har anmält sig till tävlingen och det är både lokala och utländska deltagare.

– I F19-klassen är Ingrid Ronge duktig och det kommer även en tjej från Norge som är på samma nivå som också försöker kvala in till JVM. På herrsidan kommer Melwin Lycke Holm och flera duktiga juniorer som hoppat 2–2.10 meter, säger Jan From.

Dagen efter tävlingen kommer det även vara ett höjdhoppsseminarium.

– Ungdomarna som är 13–17 år som vill lära sig kommer kunna få sina hopp analyserade av Stefan Holm. Sedan blir det ett mindre träningsläger för de som är lite äldre innan det bär av till Lund för tredje tävlingen.

Och flera stora höjdhoppsnamn kommer vara på plats på Tingbergsvallen under måndagen. Bortsett från Stefan Holm som är en av medarrangörerna räknar Jan From med att fler profiler dyker upp.

– OS-guldmedaljören från 1984, Dietmar Mögenburg, kommer i egenskap av tränare för en norsk tjej. Sedan kommer Dalton Grant som hoppade 2.37 på 1990-talet och även Patrik Sjöberg kanske dyker upp.SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.