SPORT 2021-10-22 KL. 22:00

Hittat glädjen igen efter mörka året

Av Oliver Marshall

Sandra Gustafsson från Kullavik körde fast. OS i Tokyo var det stora målet, men någonstans på vägen tappade hon bort glädjen till sporten och begravde sig själv med mer jobb än hon kunde hantera. Nu är hon tillbaka, med ny glädje och energi.

Hittat glädjen igen efter mörka året
Sandra Gustafsson från Kullavik trivs på hästryggen igen. Foto: Oliver Marshall

TV-klipp och nyheter

RIDSPORT. Jobb sju dagar i veckan med 13 hästar att ta hand om - ensam. Lägg där till en elitsatsning mot det största internationella mästerskapet som finns och ekvationen blev för svår för Sandra Gustafsson att hantera.
– Jag tycker väl inte att jag gick in i väggen, men flera runt omkring mig säger att det var det jag gjorde. Man förstår det inte själv, man gör verkligen inte det. Och det är det som är så läskigt, säger Sandra Gustafsson.
Det var 2019, ett år som skulle komma att handla om återhämtning.
– Jag insåg att det inte stod rätt till när jag var helt slut av att bara leda ut hästarna till hagen. Jag ville bara in och sova igen. Hela 2019 var tufft, och jag var sjukt trött även under halva 2020, säger Gustafsson.

Flyttade hem

Sandra Gustafsson lämnade gården i Tvååker och flyttade hem till Kullavik igen.
– Jag jobbade non stop. Jag hade så sjukt mycket hästar, så jag höll på till midnatt varje dag och gick upp vid 05.00 för att hinna med. Det var inte hållbart i längden och det är enkelt att se det nu, men väldigt svårt när man är mitt i det, säger hon.
Nu försöker hon ta hand om sig själv på ett helt annat sätt.
– Den största förändringen jag gjort sedan jag flyttade tillbaka är att jag försöker vara ledig en dag i veckan. Och här får jag hjälp på ett helt annat sätt också av mamma och duktiga ryttare som avlastar mig.


Hemma på gården i Kullavik trivs Sandra Gustafsson. Foto: Oliver Marshall


Medveten paus
Inför 2020 tog Sandra Gustafsson beslutet att det skulle bli ett mellanår. Fokus skulle ligga på hennes eget välmående.
– Det passade ganska bra i och med pandemin också. Hela min inställning i år har varit att jag ska göra det för att jag tycker det är kul och inget annat, säger hon och fortsätter:
– OS 2020 hade jag som mitt stora mål, men jag vände ut och in på mig själv. Till slut kände jag att: "Vem gör jag det här för? För mig själv eller någon annan?". Då bestämde jag mig för att ta det lugnt och bara rida för att det är kul.

Ett annat aktivt beslut som Gustafsson tagit ligger i hur hon satsar på de största mästerskapen framöver.
– Jag har bestämt mig för att jag inte tänker armbåga mig fram för att nå de stora tävlingarna som OS och VM. Men skulle jag prestera och det känns bra skulle jag heller inte tacka nej, för det är roligt och jag vet vad jag kan, säger hon.

Unghäst-VM
Balansen och glädjen har Gustafsson sakta men säkert hittat tillbaka till. En stor anledning till det är ryttarens satsning på unghästar.
– Att föda upp unga hästar är det jag gjort den senaste tiden och de flesta har gått riktigt bra. Yngre hästar tränar man inte varje dag heller. Mina yngsta är ett år och de klappar man mest och hanterar, säger hon.

Tillsammans med hästen Casimoro, 6 år, är Gustafsson just nu iväg på sitt första unghäst-VM någonsin, som anordnas i Frankrike.
– Även om det är för unga hästar så är det ett väldigt stort evenemang. Det är bara tre platser från Sverige så det är väldigt ärofyllt att få åka dit, säger hon.
Vad åker du dit med för målsättning?
– Får jag till allt vet jag att han är bland de tio bästa. Det är min målsättning, där vill jag vara. Sedan kan allt hända, Mårten (Casimoros smeknamn) kanske är helt slut efter tre dagars resa.


Hästen Casimoro tror hon starkt på. Foto: Oliver Marshall



Laddar för vintern

En stor del i ryttarens vardag ligger i att träna upp hästar, för att sedan sälja vidare dem. Men Casimoro, som ska med till Frankrike, planerar Gustafsson att behålla.
– Jag tror mycket på honom och min andra sexåring, magkänslan säger det. Man känner när man sitter på hästen att den ska vara modig, kaxig och villig samtidigt som den måste ha ett inre lugn. Den ska nästan kännas obegränsad när man rider på den, säger hon.

Efter unghäst-VM väntar en lång vintersäsong på hemmaplan.
– Så blir det. Jag ska lägga lite mer tid på unghästarna och ha en del individanpassad träning i vinter. Planen är att jag håller mig nära hemma väldigt mycket.

Och glädjen, den är tillbaka.
– Verkligen. Jag har en helt annan energi nu och det är roligt igen, säger Gustafsson.



Sandra Gustafsson
Ålder: 33
Bor: Kullavik
Intressen: Matlagning och dricka rödvin. Skidor är kul när ryggen orkar och springa är roligt. Har två hundar som jag tycker mycket om också.
Familj: Mamma och pappa, syster och hundarna
Ser helst: Tittar väldigt lite på tv men Mästerkocken är trevligt.
Lyssnar på: Väldigt lite. Lyssnar på det som går på radion.
Målsättning för 2022: Att matcha in mina två sexåringar mot ung häst-VM som sjuåringar.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.