SPORT 2022-01-10 KL. 11:00

Cykelstjärnan från Kungsbacka leder ny landslagssatsning

Av Eric Andersson

När Sveriges första landslag någonsin i pumptrack ska tas ut är det cykelstjärnan Filip Svanberg från Kungsbacka som gör det.
– Det känns otroligt roligt och ska bli väldigt spännande, säger Filip Svanberg.

Cykelstjärnan från Kungsbacka leder ny landslagssatsning
UTVALD. Filip Svanberg från Kungsbacka har blivit utsedd till förbundskapten för Sveriges första pumptracklandslag. Foto: Göran Röjhagen

TV-klipp och nyheter

Filip Svanberg har en gedigen meritlista innehållandes bland annat ett flertal SM-titlar och han har även blivit nordisk mästare. För ett par år sedan lade han ner sin egen karriär för att istället bli tränare på Kungsbacka BMX-klubb. Nu har Kungsbackabon blivit utsedd till förbundskapten i Sveriges första pumptracklandslag någonsin.

– Fantastiskt roligt så klart. Det är kul att man kan fortsätta vara aktiv inom sporten trots att jag lagt ner min egen satsning, säger Svanberg.

Saknar du inte att tävla själv?
– Både ja och nej. Att hela tiden träna hårt och vara fokuserad, resa jorden runt och packa upp och ner utrustning saknar jag inte. Men gemenskapen på träning och tävling kan jag sakna.

Ny sport

Pumptrack är en förhållandevis ny sport som körs på asfaltsbana med hopp och kurvor. Tävlingsgrenen är med cykel, men en pumptrackbana kan brukas av fler fordon än så.

– Man får använda vilken cykel man vill, vissa kör BMX och andra mountainbike. Banan kan även köras med sparkcyklel, skateboard, rullstol eller vad som helst, förklarar Filip Svanberg.

Närmaste pumptrackbana finns i Varberg. Filip Svanberg har en förhoppning om att det i framtiden ska finnas en bana även i Kungsbacka.

– Absolut, det går att åka ner till Varberg och träna men jag tycker det är lite för långt bort. Det hade varit väldigt kul med en lokal bana men vad jag vet finns det inga planer på att bygga en sådan.


Pumptrack körs på en asfaltsbana med hopp och kurvor. Foto: Privat


Att sitta på en cykel förknippas vanligtvis med att trampa för att ta sig framåt. Men i pumptrack tar föraren sig framåt på annat sätt.

– Det är bara när du ska in i själva banan som du trampar. Därefter är det genom att fördela vikt man pumpar sig framåt. Det är lite som surfing, säger Svanberg.

Hur kommer det sig att just du blev förbundskapten?
– I och med att jag lagt min egen satsning åt sidan och sporten växer snabbt låg det ganska bra i tiden. Jag har ju varit aktiv inom BMX i 22 år och det finns stora likheter mellan BMX och pumptrack.

VM i höst

Uppdraget som förbundskapten innebär i första hand att bilda sig en uppfattning om vad det finns för duktiga cyklister ute i landet. Därefter ska ett landslag till höstens VM tas ut.

Och att bilda sig en uppfattning om alla cyklister i landet blir en utmaning. I och med att sporten är såpass ny finns det inte speciellt mycket videomaterial att luta sig tillbaka mot.

– Jag kommer titta när det är SM framöver och det kommer även hållas ett VM-kval i Sverige. Sedan får jag se vilka som är intresserade. Jag kommer arrangera lite träningsläger under våren så det kommer nog att ordna sig, säger Svanberg.

Hur står sig Sverige internationellt?
– När jag tävlade i VM 2019 kom jag på 21:a plats. Det var en annan kille från Kungsbacka som kom topp 16 i VM sist, honom får jag hålla koll på framöver, säger Filip Svanberg.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt
NYHETER 2024-03-26 KL. 19:00
Premium

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt

”Jag tror att alla någon gång har stött på sådant här”

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger
HANDBOLL 2024-03-26 KL. 18:00
Premium

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger

"En väldigt viktig match för Aranäs framtid"

Fler nyheter