Så ska smitta undvikas i gymnasieskolorna
På måndag är sommarlovet slut för gymnasieeleverna i Kungsbacka. När höstterminen startar är det inte längre distansundervisning som gäller. I skolorna har anpassningar gjorts för att undvika smittorisk.
– När vi nu samlas alla tillsammans igen kommer det att bli väldigt viktigt att vi är rädda om varandra och gör allt vi kan för att minska eventuell risk för smittspridning, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på Gymnasium och arbetsmarknad.
För att minska risken för smittspridning av coronaviruset har man vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder på Aranäsgymnasiet, Beda Hallbergs gymnasium och Elof Lindälvs gymnasium. Det handlar bland annat om att möbleringen blivit glesare, handsprit har placerats ut och märken i golvet markerar avstånd som ska hållas i köer. Eleverna uppmanas att hålla avstånd till varandra och inte kramas.
Aktiviteter klassvis
Man kommer också se till att undvika större samlingar av elever. I praktiken innebär det exempelvis att årskulls- och programgemensamma välkomstaktiviteter som normalt sett inleder höstterminen inte kommer att bli av.
– Det kommer bara bli undervisning och aktiviteter klassvis, säger Cynthia Runefjärd.
Gymnasieskolornas scheman innebär, även utan coronaanpassning, att eleverna börjar och slutar skolan vid olika tider. Man har därför inte behövt lägga om några scheman för coronans skull, förklarar Cynthia Runefjärd.
– Turligt nog ser våra förutsättningar ut så att vi har stora skolor med många elever, så oavsett corona så har vi olika start- och sluttider för att nyttja lokalerna till fullo.
Ledningsgruppen kommer även att utvärdera åtgärderna veckovis.
"Vana att vara flexibla"
När det gäller vuxenutbildningarna och yrkeshögskolorna kommer även de att återgå till det normala. De leverantörer av vuxenutbildning som kommunen har avtal med har olika sätt att lägga upp sin undervisning.
– Vissa av dem har delvis eller helt distansundervisning, så det kommer att fortsätta vara blandat. Det har egentligen inte med corona att göra, säger Cynthia Runefjärd.
Känner du dig helt trygg med att ha eleverna tillbaka i skolorna igen?
– Jag känner mig lugn och trygg med våra åtgärder, att vi tar situationen på största allvar och gör alla åtgärder vi kan. Vi är vana vid att vara flexibla, så att göra nya överväganden och fatta nya beslut kommer vi att kunna göra ganska snabbt i vår organisation, svarar Cynthia Runefjärd.
Även på den privata Ljud- och bildskolan, LBS, kommer de knappt hundra eleverna att vara på plats i höst. Elevernas scheman för den första tiden i skolan har justerats så att inte alla börjar och slutar sina skoldagar samtidigt.
– Vi följer det som Folkhälsomyndigheten upprepar, friska elever och medarbetare i lokalen, vi påminner om att hålla fysisk distans och tvätta händerna, har handsprit i klassrummen och absolut inga externa besökare, säger Christel Dahlin, rektor på LBS.
Drottning Blankas gymnasieskola delar lokaler med LBS. Även deras elever kommer att ha undervisning på plats, med liknande försiktighetsåtgärder.
– Jag är trygg med att vi gör det vi kan från vår horisont och följer riktlinjerna som kommer från Folkhälsomyndigheten, säger rektorn Håkan Stenström.
Norra Halland har sökt rektorn för Kungsbacka praktiska gymnasium.