Restauranger slipper 50-personers begränsning
Restauranger kommer att få ha fler än 50 sittande gäster även när det bjuds på underhållning.
– Jag kan idag meddela att gränsen på 50 kommer ligga fast som huvudregel men regeringen avisar idag ett förslag för att justera en orimlighet kring flera regelverk som stått emot varandra, säger inrikesminister Mikael Damberg.
Förra veckan meddelade statsminister Stefan Löfven att man på grund av den ökade smittspridningen i samhället inte kommer lätta på restriktionerna för kultur- och idrottsevenemang i Sverige.
Men under en pressträff med inrikeesminister Mikael Damberg (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) idag, låter det annorlunda.
– Vi gör justeringar i ordningslagen. Det blir nya mer träffsäkra regler som kommer göra stor skillnad för många, men vi vet att många också är i en fortsatt svår sits, säger Amanda Lind.
50-personers regeln justeras
Ordningslagen förbjuder folksamlingar på fler än 50 personer. Något som gjort att en restaurang kan ha obegränsat antal sittande matgäster (så länge man följer regler kring avstånd och kan minimera risken för smittspridning), men om en trubadur spelar i restaurangen, är det ordningslagen som gäller, och då är det 50-personersregeln som gäller.
Från och med den 8 oktober kan nya anpassade regler börja gälla för arrangemang på serveringsställen, meddelade man idag.
– Vi kommer tillrätta med den ologiska situationen om att 200 pers sitter och äter och sedan börjar en musiker spela, så behöver alla utom 50 gå, säger Amanda Lind.
Folkhälsomyndigheten har ställt sig bakom förslaget som kan börja gälla den 8 oktober.
Idrott och kultur för 500
När det gäller planen för sittande publik på upp mot 500 personer vid kultur och idrottsarrangemang, jobbar man även på ett förslag som innebär att det ska bli tillåtet om deltagare sitter en meter från varandra. Men det beror på smittläget.
Regeringen föreslår att det ska börja gälla den 15 oktober.
– Smittspridningen ökar nu så vi kan inte ge några garantier. Men vi ser att många sektorer vill ha besked om vad planen är framåt. Det här är planen som vi har diskuterat med Folkhälsomyndigheten. Men vi är väldigt tydliga med att vi kommer stämma av med FHM innan regeringen tar beslut, säger Mikael Damberg.
Skillnaden mot vad man meddelade förra veckan, förklarar man med att Folkhälsomyndigheten då bedömde situationen som mer osäker och regeringen kunde då inte ta beslut, enligt Damberg.
Kan bli hårdare restriktioner
Men beroende på hur smittspridningen ser ut, kan det också bli fler och hårdare restriktioner i samhället.
– Vi kommer också påbörja arbetet att ta fram ett tillfälligt regelverk så att verksamheter som inte omfattas av ordningslagen som till exempel köpcenter, kollektivtrafik och badplatser också kan omfattas av ett regelverk, säger Mikael Damberg och fortsätter.
– Alla gör vi vad vi kan för att inte hamna i ett sämre läge och backa igen som många länder i Europa har fått göra. Vi kommer skyndsamt fatta beslut som behövs för att skydda liv och hälsa, säger Damberg.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland