POLITIK 2022-08-28 KL. 17:00

Valet 2022: Roger vill låta alla tycka till

Av Christina Wagner

Beslut som fattats måste kunna omprövas och rivas upp, om skälen är de rätta. Kungsbackaborna lyssnar in sina väljare först och driver frågorna sedan.

Valet 2022: Roger vill låta alla tycka till
Roger Larsson, Kungsbackaborna, vill att partiets medlemmar ska avgöra. ”Alla får strida för sin syn på en fråga fram till beslut. Då är det majoriteten som avgör vårt svar på frågan.” Foto: Christina Wagner

Roger Larsson är partiledare för Kungsbackaborna och en välkänd politiker på orten eftersom han innan partiet startade var kommunalråd och politiker för Moderaterna. Inom lokalpolitiken är det inte mer sakfrågor än ideologiska frågor, menar han, därför får medlemmarna i partiet strida för sin uppfattning innan beslut. Efter beslut är det majoritetens svar som gäller.
– Närmre demokrati kan man inte komma. Det vi har är en enkel form av direktdemokrati, säger han.
Inför valet i höst har Kungsbackaborna sju frågor de prioriterar. Tre av de viktigaste är människan i fokus, trygghet och bostäder för unga.
– Jag har bett styrelsen svara på vilka tre frågor de tycker är viktigast. Svaren jag fick gav den här ordningen och vad de tycker blir vad vi tycker. Men ska jag vara ärlig mot dig så kan vi inte svara på din fråga, för vi vänder på det till väljaren. Normalt kan jag inte svara på dina frågor om de inte har varit uppe för beslut. Vi finns till för alla i Kungsbacka kommun och de kan ställa frågan till partiet där majoriteten avgör vårt svar, förklarar Roger Larsson.
Att jobba på det sättet är ett nytt grepp inom politiken, menar Roger Larsson, andra partier går ut och påstår sig ha en uppfattning utan att riktigt ha stämt av med väljarna.
– Som att sluta servera varm mat till de gamla och i stället leverera kall mat en gång i veckan. Där har vi ett starkt stöd från dem som berörs, de vill inte ha det på det sättet. Leverans av varm mat dagligen handlar inte bara om maten. Det blir ett avbrott i hemtjänsttagarens ensamhet samtidigt som personalen kan vara behjälplig och notera att allt står rätt till.
Varm mat till alla med hemtjänst är en av de sju frågor som partiet driver inför valet. De andra är hyresrätter för unga, ett tryggare Kungsbacka med bland annat närakut och polisstation öppet dygnet runt, ett nytt sjukhus, stopp för fler tågspår genom centrum, ny Onsalaväg och upprustning av Kungsbackaån.
En del är beroende av beslut utanför lokalpolitiken, som ett nytt sjukhus eller dygnsöppen närakut och dygnsöppen polisstation. Det hindrar dock inte Kungsbackaborna från att driva frågorna.
– Vi har till exempel lagt en motion i kommunfullmäktige om att bygga nytt sjukhus i stället för att bygga om det befintliga som regionpolitikerna vill. Att bygga om och bygga till är varken optimalt eller billigare, menar Roger Larsson, och fortsätter:
– Många tycker inte heller att dagens sjukhus ligger speciellt besöksvänligt, springandet från ena stället till det andra i olika nivåer har gjort att vi fått mycket stort gensvar för att frågan är berättigad att bygga mera centralt. Då kan man göra om nuvarande sjukhusområde till bostadsområde. Vi måste väcka frågan, vi är ju en del av regionen.
Kommunens resultat 2021 blev 465 miljoner, 412 miljoner bättre än budgeterat, men tidigare beslut om olika besparingsåtgärder står kvar. Redan i april visade en prognos på 208 miljoner plus, i augusti 275 miljoner plus.
– Trots det får tidigare beslut om olika besparingsåtgärder stå kvar utan någon reaktion.
Roger Larsson vill istället se en rullande budget, alltså att politikerna gör avstämningar och studerar konsekvenser av sina beslut. Eventuella besparingsåtgärder måste kunna rivas upp om de inte behövs. I år visar prognosen från april på 600 miljoner, 399 miljoner bättre än budget.
– Fattade vi rätt beslut med tanke på hur resultaten ser ut? Beslutet om kall mat sparade 7 miljoner i en budget som sedan dess bara visade på ett kraftigt ökat överskott. Nu är det hemtjänsttagarna som kommer att bidra till den ökade vinsten. Ställ dig frågan, om vi visste att resultat skulle vara 275 miljoner bättre ett halvår efter antagen budget, hade vi då fattat besparingsbesluten som vi gjorde? Sannolikt inte, konstaterar han.
Fakta:
Roger Larsson
Ålder: 78
Antal år i politiken: 43 år. Kungsbackaborna sedan 2006.
Politiker jag ser upp till: "har ingen nu levande. Jag har heller ingen som jag ser ner på."
Viktigaste frågan: "Människan i fokus, som då innebär vård- och omsorg"


SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter