Polis döms för dataintrång
Först kontrollerade polisutredaren deras vandel genom att göra tvivelaktiga sökningar i polisens it-system. Kontrollerna fortsatte, även efter att utredaren börjat göra affärer för flera hundra tusen kronor med en av dem. Nu har den 37-årige Kungsbackapolisen dömts för dataintrång.
Norra Halland har tidigare berättat om polismannen sedan han förlorat jobbet. Han blev 2019 föremål för en internutredning, som ledde till att han förlorade sin säkerhetsklassning. Och utan tillstånd att arbeta med säkerhetsklassad information kunde polisen inte fortsätta jobba på sin ordinarie tjänst.
Internutredningen var kopplad till det som ledde fram till ett åtal och nu en dom.
Den 37-årige polismannen har nio års erfarenhet av polisyrket. I tre år arbetade han som utredare i en särskild spaningsgrupp i Kungsbacka.
I september 2019 uppdagades det att mannen kontrollerat en 38-åring som han gjort affärer med i polisens it-register.
Genom att göra slagningar i polisregistret hade polisutredaren bland annat tagit fram uppgifter om 38-åringens förekomst i polisens brotts-, misstanke-, signalements- och utredningsregister. Uppgifter hade även hämtats från polisens resehandlingssystem, fordonsregistret, körkortsregistret och fastighetsregistret. Polisutredaren hade även kartlagt 38-åringens inkomster, samt släkt- och familjerelationer.
Kontrollen omfattade även två av 38-åringens släktingar – 62 respektive 70 år gamla.
Betalade 470 000 kronor
Att, som polis, använda it-registret för kartläggning av personer man känner privat är strängt förbjudet. Trots att den 37-åriga polismannen kände till detta genomfördes sökningarna.
En fördjupad kontroll av polismannens it-förehavanden visade att 37-åringen gjort flera sökningar gällande den aktuella trion redan ett år innan polisutredaren sade sig ha kommit i kontakt med den kartlagda 38-åringen privat.
Efter att den privata relationen inleddes i januari 2019 har polisutredaren betalat ut nästan 470 000 kronor till 38-åringen, genom sammanlagt 85 swish-transaktioner.
Åtalades för dataintrång
Polisutredarens slagningar polisanmäldes och för en tid sedan åtalades han för åtta fall av dataintrång.
37-åringen har hela tiden nekat till brott och fortsatte göra så även under rättegången. Polismannen hävdar att de it-kontroller han gjort varit påkallade av hans tjänst som polisutredare.
Något underrättelseuppdrag som påvisar att så varit fallet har han dock inte kunnat visa upp.
Dagsböter
Trots de rådande omständigheterna anser Varbergs tingsrätt inte att det är ställt utom allt rimligt tvivel att polisen gjort de inledande fem kontrollerna utanför tjänsten. Att de tre slagningar han gjort efter att han börjat betala ut pengar till den undersökta 38-åringen varit direkt olagliga anser domstolen dock inte att det råder något som helst tvivel om.
För tre fall av dataintrång döms den 37-årige polismannen nu till 30 dagsböter.
Straffet skulle egentligen ha varit ett betydligt mer kännbart bötesstraff.
Men eftersom polisens personalansvarsnämnd har sagt upp polismannen nöjer sig tingsrätten med det lägsta antalet dagsböter som går att döma ut.