Annons

Planerar för att öppna dagomsorgen igen

Vård- och omsorg jobbar nu för att öppna sin dagomsorg för äldre igen.
– Förhoppningsvis kan den komma igång igen under våren, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef Vård och omsorg.

Vård | 04 April 2021 13:00

I över ett år har dagomsorgen för äldre varit stängd. Nu pågår planeringsarbetet för att kunna öppna igen.

FOTO: Annika Lundby

I drygt ett år, sedan den 26 mars förra året, har den dagomsorgen inom äldreomsorgen hållit stängt på grund av covid-19. Man höll helt stängt fram till oktober, då kommunen istället övergick till individuella insatser, på plats i de äldres hem.
Drygt 120 personer var inskrivna i dagomsorgen när den stängde i fjol, en dryg fjärdedel valde det senare alternativet med verksamhet hemma.
En anledning till att det inte blev fler, är enligt kommunens genomgång att aktiveringen hemma inte innebar samma möjlighet till avlastning för anhöriga, som dagomsorg på annan plats. Å andra sidan innebar dagomsorgen i hemmet en möjlighet till social samvaro för de anhöriga, något man samtidigt märkt att det funnits ett behov av.

Merparten vaccinerade

Även om smittspridningen är fortsatt hög i samhället, märker man inom äldreomsorgen av en minskning av antalet fall i den egna verksamheten. Det går att koppla samma med att merparten av de äldre inom Vård- och omsorg som kan och vill nu är vaccinerade mot covid-19.
Detsamma gäller för personalen, där en stor del av dem som valt att tacka ja till vaccinet nu också har fått sin andra spruta. Det innebär att man nu har kunnat börja planera för att komma igång med dagomsorgen igen.
– Men om det går händer också samman med smittspridningen i samhället, säger Helene Ljungqvist.
Just nu har 90 personer ett beslut om dagomsorg. Hälften av dem har inte fått sina beslut verkställda än. Innan verksamheten drar igång igen, är planen att de först ska erbjudas ett välkomstsamtal med information, antingen hemma eller digitalt.
Den alternativa dagomsorgen som funnits under pandemin kommer samtidigt att trappas ner.
Alla som har beviljats dagomsorg kommer att få plats, däremot är tanken att man i början bara får komma en gång i veckan och att antalet deltagare begränsas till fyra personer per dag och verksamhet. Deltagarna ska i första hand hålla avstånd till varandra, går inte det, kommer man att erbjudas munskydd.

Läs mer: 
Coronaläget i Halland

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Covidsmitta på äldreboende

Nyheter Det finns två bekräftade fall av covid-19 på kommunens vård- och omsorgsboenden. Helene Ljungqvist, verksamhetschef för Vå...

Mår dåligt utan daglig verksamhet

Vård Ända sedan december har den dagliga verksamheten där Rasmus Ellerot går varit stängd. Och nu börjar ...
Annons