NYHETER 2022-01-01 KL. 14:00

Vräktes - tog ut för hög hyra under långresa

Av Elisabeth Däljemar

När Kungsbackabon åkte utomlands på långresa hyrde han ut sin femrumslägenhet i andra hand. Men han tog alldeles för mycket betalt av sin hyresgäst. Värden upptäckte ockret och rev hans hyreskontrakt.

Vräktes - tog ut för hög hyra under långresa
Den höga hyran ledde till att hyresgästen vräktes. Bilden är inte från den aktuella lägenheten. Foto: Pixabay.

Kungsbackabon hade visserligen tillstånd att hyra ut sin femrumslägenhet i andra hand. Precis som alla andra som hyr ut sin hyresrätt möblerad ägde han även rätt att ta ut en andrahandshyra som var högre än den han själv betalar.
Problemet var bara att han tog mer betalt för andrahandsgästens nyttjande av möblerna, än vad som är tillåtet. Det ebrtättar tidningen Hem & Hyra som var först med att berätta om nyheten.
Med det hyrespåslag om 15 procent mannen hade lagstadgad rätt att ta ut hade andrahandshyran för hans lägenhet blivit 10 925 kronor per månad. Genom att kräva sin andrahandsgäst på 15 000 kronor i månaden tog Kungsbackabon alltså ut 4 000 kronor för mycket i andrahandshyra.
Tillsammans med en extrasumma som lägenhetsinnehavaren även lade på andrahandsgästens elräkning utgjorde Kungsbackabons hyressättning en tydlig så kallad överhyra.
Det är i vart fall vad mannens hyresvärd hävdade i samband med att hans lägenhetskontrakt för en tid sedan sades upp, med omedelbar verkan. Något svenska hyresvärdar sedan hösten 2019 har rätt att göra, utan föregående varning.
Kungsbackabon kunde visserligen bevisa att överhyran han tagit ut minskat efter några månader. Men andrahandshyran var ändå för hög, från april 2021, till april 2022.
Mannen som haft förstahandskontrakt på lägenheten gav sig dock inte så lätt. Genom att anmäla värden till Hyresnämnden försökte han få tillbaka sin bostad.
Inför nämnden förklarade han att en del av ”överhyran” bestått av en hyrköpsavgift för ny kyl och frys, som han på eget bevåg köpt och installerat i sin lägenhet. Mannen påstod även att en annan del av pengarna var ersättning för renoveringsåtgärder.
Kungsbackabon påpekade dessutom att han betalat tillbaka hela överhyran, till sin hyresgäst.
Hyresnämnden föll dock inte för Kungsbackabons argumentation.
Efter att man konstaterat att de renoveringsåtgärder mannen hänvisade till i själva verket utförts och bekostats av andrahandsgästen samt att återbetalningen av överhyran skett först på direkt uppmaning av andrahandsgästen och Kungsbackabons hyresvärd slogs det fast att uppsägningen skulle gälla.
Hur det blir med den saken återstår dock ännu att se. Kungsbackabon har nämligen bestämt sig för att överklaga Hyresnämndens beslut, till hovrätten.
SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-