NYHETER 2021-09-22 KL. 07:00

Viltolyckor ökar kraftigt i Halland

Med hösten kommer den mest olycksdrabbade tiden på året vad gäller viltolyckor. Oktober och november är de månader då flest olyckor med vilt sker, och i Halland har en stor ökning skett under de senaste åren.

Viltolyckor ökar kraftigt i Halland

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Sedan början 2010-talet har viltolyckorna i Sverige ökat. Hittills har 2021 varit mer olycksdrabbat än 2020 (2145 olyckor fler än i fjol) och under de närmsta månaderna förväntas det ske 250 olyckor per dag runt om i landet. Det visar en genomgång som försäkringsbolaget Lf gjort.

– I gryning och skymning löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda, säger Johan Granholm, motorexpert på Lf i ett pressmeddelande.

Ökning i Halland


I Sverige är det främst krock med rådjur som är den vanligaste viltolyckan. Sedan början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur ökat med 37 procent. Halland är ett av de länen där det sker flest viltolyckor i landet. Mellan 2018–2020 skedde det 11 viltolyckor per 1000 personbilar i länet, vilket är en ökning på 32 procent, jämfört med perioden 2010–2012.

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bromsa i första hand och styra undan i andra. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och, eller, krockar med mötande trafik, säger Johan Granholm i pressmeddelandet.

Läs fler nyheter här.

TV-klipp och nyheter

Leslie-Anne utsatt för våld på jobbet – flera gånger
2025-11-17 KL. 19:45
Premium

Leslie-Anne utsatt för våld på jobbet – flera gånger

Ingen omplacering – ska återgå till samma tjänst

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.