Vildkaniner blir skadedjur i villaområden
Vart fjärde, femte år blossar den upp. Kaninplågan.
– De kan gräva hål under husen, som blir underminerade. Jag har varit med om det en gång. Det var ett hus som fick sättningar av alla gångar, säger Magnus Stolpe, kommunjägare.
De vilda kaninerna ställer till med problem i Kungsbackas trädgårdar.
Kommunens jägare kallas emellanåt in för att glesa ut populationen. Fenomenet blossar upp vart fjärde till femte år. Det man gör är att försöka glesa ut populationen. När en population blir för stor självdör den, oftast av kaninpest.
– När de är för många blir de skadedjur. Det var ett stort problem när nya Kolla byggdes. Då fick vi många samtal, säger Magnus Stolpe.
Problemet är inte bara att kaninerna äter upp växtligheten. De gräver gångar under marken som kan vålla stora problem.
– Den senaste tiden har det varit väldigt mycket i Åsa och Frillesås. Men det fluktuerar. Vi gör vad vi kan, men blir de för många tar de kål på sig själva, säger Stolpe.
Kaninägare behöver inte vara oroliga så länge tamdjuren är i buren. Ute på gräsmattan är en annan sak.
– Jag ser ju det när jag är ute. Tamkaniner är helt klart inblandade i genpolen. Vildkaniner ser ut i täckningen ungefär som harar, brungrå. Men en hel del av de vilda kaniner jag stöter på är både vita och svarta.
Ofta finns en samsyn i en villa-, bostadsrätts- eller vägförening om att problemet måste lösas. Men inte alla klarar att stå bakom beslutet att ta hjälp av kommunens jägare, trots att skadegörelsen är stor.
– Jag försöker alltid se till att alla är informerade, inklusive polisen, om varför jag är där. Nuförtiden kan man inte heller dyka upp i ett villaområde med skjutvapen. De som inte vill ge tillträde till sin tomt behöver inte, säger Stolpe.