NYHETER 2023-03-16 KL. 16:56

Vardaga får nytt förtroende av kommunen

Av Ronny Karlsson

Trots brister förlänger kommunen sitt avtal med Vardaga AB när det gäller Vickans och Ekhagas vård- och omsorgsboenden. Beslutet möts av hård kritik från Socialdemokraterna.

Vardaga får nytt förtroende av kommunen
Hravn Forsne (M) och Ermin SKoric (S) har helt olika syn på Vardagas framtid i Kungsbacka. Foto: Arkivbilder Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Vardaga AB har varit under lupp en längre tid. Efter en hel del kritik mot företagets agerande på de vård- och omsorgboenden man ansvarade för i Kungsbacka, gjordes det i fjol en kompromiss. Den innebar att vård- och omsorgsboendet i Kolla samt på Blåvingevägen gick över i kommunal regi, medan Vickan och Ekhaga drevs vidare av det privata företaget.
Redan då hade Socialdemokraterna en hel del kritik mot att Vardaga fick fortsätta.
Under torsdagen togs beslut i nämnden för Vård och omsorg att förlänga avtalet med Vardaga i ett år till. Ett beslut som får hård kritik från oppositionen.
– Det här borde ha varit ett av årets lättaste beslut, vi måste kunna säga nej när förvaltningens egen sammanfattning ser brister. Vi ser så stora brister att det här är anmärkningsvärt, säger Ermin Skoric (S), andre vice ordförande i nämnden.
Socialdemokraterna hade gärna sett att Vickan och Ekhaga gjorts om till kommunala intreprenader, vilket skulle innebära att de kan behålla en större självständighet och göra personalen mer delaktig i verksamheten.
– Vardaga har fått hur många chanser som helst, och de uppföljningar som gjorts har kostat skattebetalarna miljoner, säger han.
Trots besvikelsen vill han fortsätta att kämpa för att få bort Vardaga från dessa äldreboenden, och nästa chans till det kommer om ett år när det nya avtalet löper ut.
- Vi kommer att fortsätta trycka på. Ett år räcker för att göra en verksamhetsövergång till kommunal regi och upprätta intraprenadavtal som också skulle kunna locka nya förmågor till verksamheten, det finns mycket goda exempel på det. Det måste finnas en beredskap att hantera frågan om nämnden bedömer att avtal inte ska förlängas.
För nämndens ordförande Hravn Forsne (M) är det ett klokt beslut att fortsätta samarbetet med Vardaga, precis så som föreslogs inför torsdagens nämndmöte. Han lyfter dock fram att företaget har ögonen på sig under det kommande året.
– De har fått förlängt för att de ska åtgärda de brister som funnits. Det är viktigt att tala om att det handlar om administrativa brister och inget som påverkar patientsäkerheten, säger Forsne.
Även här går meningarna isär, då Skoric menar att det även finns allvarligare problem som lyfts fram.
Företaget Qualify står bakom den granskning av Vardagas verksamhet i Kungsbacka som gjorts, och den granskningen ska fortsätta.
- Deras rapport ligger till grund för det som förvaltningen kommit fram till och som vi i Alliansen nu har beslutat. Vi kommer också att få en rapport från dem varje kvartal, Vardaga har en press på sig att göra det de har lovat.
Att förlängningen nu bara skrivs på ett år är praxis för kommunen och har inget att göra med vilket förtroende som finns för Vardaga, enligt Forsne.
– Jag förväntar mig att de brister som pekats ut ska vara åtgärdade när vi ska fatta ett nytt beslut om ett år.TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.