NYHETER 2022-03-14 KL. 09:40

Vandaler förstörde bisamhällen

Av Elisabeth Däljemar

När Bo Andersson kom för att titta till sina bikupor i Onsala Godhem möttes han av en förfärlig syn. Under natten hade vandaler vält hans bikupor så att bina inte längre kunde vara kvar i dem. Det ena bisamhället irrade runt i terrängen. Bina i det andra verkar ha dött.

Vandaler förstörde bisamhällen
– Man blir förbannad. Det råder brist på bin som kan pollinera frukt och bär. Så varje bisamhälle är viktigt, säger en besviken Bo Andersson. Foto: Privat

Det var natten mot lördag som vandaler välte Bo Anderssons bikupor i skydd av mörkret.
– När jag kom för att titta till bina på lördagsmorgonen låg bikuporna omkullvälta. Ramarna låg utanför och bina irrade omkring, helt förvirrade. De visste ju inte vart de skulle ta vägen, berättar Bo Andersson uppgivet.
Så här års ska bina vara inne i sina kupor och ta hand om bidrottningen, så att samhället kan överleva tills det är dags att pollinera blommor och fruktträd till våren. För att bidrottningen skulle kunna överleva skyndade sig Bo Andersson att återställa sina bikupor i ursprungligt skick. Men alla bin klarade sig ändå inte oskadda.
– Nej, ett samhälle ser ut att ha omkommit. En av kuporna är fortfarande tom, säger Bo Andersson.
Andersson har polisanmält det inträffade och hoppas nu kunna hitta någon som sett vad som hänt eller som har annan information, som kan leda till att de skyldiga kan gripas.
– Jag efterlyser vittnen, eller personer som har andra uppgifter som kan vara värdefulla. Jag vill även varna andra som har bikupor, så att de vet att detta förekommer, säger Bo Andersson.
– Man blir förbannad. Att de ger sig på bisamhällen på det här sättet är illa. Det råder brist på bin, som kan pollinera frukt och bär. Så varje bisamhälle är viktigt, avslutar han.


SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.