NYHETER 2022-06-16 KL. 15:49

Valrossen Sten har synts i Skåne

Av Christina Nordwall

Valrossen Sten som solade sig på ett skär utanför Nidingen för en tid sedan har synts till igen. Senaste observationen gjordes i Arild, i nordvästra Skåne.
– Ja, vi ser att de kan transportera sig långa sträckor, säger Roger Jansson, akvarietekniker och fotograf på Havets hus i Lysekil.

Valrossen Sten har synts i Skåne
Valrossen Sten har synts i Arild. Bilden togs när Sten solade utanför Nidingen nyligen. Foto: Kim Jensen

Roger var med när valrossen Freya noterades i Smögen tidigare i år då hon tog sig en tupplur på en brygga.
– Ja, Freya gick till Norge efter Smögen och tillbaka ner till Strömstad. Efter det är det ingen som sett henne. Men hon blev ju en riktig världskändis som bland annat hade varit i Nederländerna där hon lade sig på en valrossklassad (!) utbåt förankrad i hamn, säger han.
Det är ovanligt att få besök av valross i våra trakter och dessutom två olika. De lever i vanliga fall i arktiska vatten.
– Det är jätteovanligt att se dem här och dessutom två åtskilda individer. Den som sågs vid Nidingen hade längre betar än Freya så det var definitivt inte samma. Däremot noterade jag att Sten hade samma skada på labben som Freya men inte på riktigt samma ställe, säger Roger Jansson.

Klimatförändringar
Han vill inte slå fast att det beror på klimatförändringar att en valross dyker upp på våra breddgrader men menar att det inte är osannolikt.
– Det händer mycket i naturen just nu. Till exempel har det varit mycket lummefågel på västkusten och andra fåglar som spontant kan komma till våra vatten har dött i brist på föda. Ingen kan säga att det är klimatet men själv tänker jag att det slås rekord i klimatförändringar och det slutar med att djur förändrar sina flyttvanor, utan att kunna koppla det direkt.

Gillar kallt vatten
När det gäller valrossen Sten, som Stefan Pettersson och hans gäster träffade på vid Lilleland utanför Nidingen, tror Roger att han kommer att simma vidare när det blir varmare i vattnet.
– Valrossar gillar lite kallare vatten, jag tror inte de trivs i svensk sommartemperatur. Än så länge är det inte så ruskigt varmt men mot slutet av juli, augusti tror jag den drar sig från våra vatten. Däremot vet jag inte var gränsen går där den fysiskt mår dåligt av värmen.


Fakta/valross
Hanen väger runt 1000 kg, honan 800 kg
Betarna kan bli en meter långa
Valrossen håller vanligtvis till längs kusterna av arktiska havet


SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.