NYHETER 2022-08-26 KL. 16:30

Valaffischerna uppsatta - räknar med sabotage

Av Anton Lorentzson

Under natten mellan torsdagen och fredagen sattes valaffischerna upp runt om i kommunen. Christian Johansson (M) har varit inblandad i valaffischeringen de senaste tre valen. Han räknar med sabotage av affischerna.
– Minst ett sabotage om dagen räknar jag med. Det blir värre för varje val, säger Christian Johansson.

Valaffischerna uppsatta - räknar med sabotage
Christian Johansson bland valaffischer vid Tingberget. Foto: Anton Lorentzson

Sedan lång tid tillbaka har det varit tradition i Sverige att sätta upp valaffischer inför valdagen. Även i år kan man se valaffischerna på kommunpolitiker runt om i Kungsbacka kommun. Affischerna sattes upp under natten mellan torsdagen och fredagen.

– Vi är elva partier som samarbetar med det här. Det är de traditionella partierna samt Alternativ för Sverige, Kungsbackaborna och Kungsbacka Framtidsparti. Här i kommunen är det ett mindre antal valaffischer än i många andra kommuner, alla uppskattar inte det. Men det är ett bra sätt för att uppmärksamma folk på att det snart är val och att det är viktigt för demokratin att gå och rösta, säger Christian Johansson.

Tillsammans kom partierna fram till att sätta upp affischerna med bara drygt två veckor till valet. Anledningen till det är att många av affischerna saboteras. Bara två timmar efter att affischerna satts upp kom rapporter om det första sabotaget.

– Det var en nedsparkad skylt vid Tingberget. Två timmar fick den vara uppe. Sedan har det trillat in fler rapporter om att skyltar saknas och blivit nedrivna. Vi polisanmäler varje gång, men mest för att få in i statistiken hur demokratin utsätts för yttre påverkan, säger Johansson.

Är det ens värt att sätta upp skyltarna då?
– Personligen tycker jag inte det. Men å andra sidan är det också viktigt för många som varit med länge. Att se de här skyltarna, det finns en kultur i det. Vi gör det mest för att behålla den kulturen och så tror jag att alla partier tänker.


En nedriven valaffisch. Christian Johansson räknar med minst ett sabotage om dagen. Foto: Anton Lorentzson


Trots politiska meningsskiljaktigheter så hjälps de elva partierna åt när de upptäcker en saboterad skylt.

– Ser jag en skylt från ett annat parti med ett hakkors på så tar jag ner den skylten och meddelar deras valledare. Hur mycket vi än tycker olika så hjälps vi åt, det gäller alla partier. Det är en stor styrka. Kungsbacka är en trygg och bra kommun och det är viktigt för oss att snabbt åtgärda saboterade skyltar, säger Christian Johansson.

Traditionen med valaffischering lever kvar, trots den övergripande risken av sabotage, men blir mindre och mindre. Det tror Christian Johansson har att göra med den digitala utvecklingen.

– Många tittar ju på tv eller går in på partiernas hemsidor. Det är inte valskyltat i samma utsträckning längre, när man kan lyssa och titta digitalt nu för tiden. Den möjligheten fanns inte förr.

Det återstår att se hur många av skyltarna som utsätts för sabotage. Men att det kommer ske, det räknar Christian Johansson med.

– Minst ett sabotage om dagen räknar jag med. Men vi kämpar på. Demokratin ska vinna!

Uppdatering
På måndagen återkopplar vi till Christian Johansson för att höra hur helgen har varit.

– Fullständig massaker, utbrister han och fortsätter:

– Det är nedsparkade affischer överallt.

Christian Johansson mailar oss utdrag från den messengergrupp där partiernas valledare rapporterar om sabotage mot valaffischerna. Enligt utdraget går det att konstatera att stora delar av kommunen är drabbad och att flertalet av partierna har förstörda skyltar. Det handlar bland annat om klottring, nedrivna skyltar, knäckta skyltar samt helt försvunna skyltar.

– Vi ger ändå inte upp. Alla partier har bilar ute som rullar och sätter upp nedsparkade skyltar. Behöver vi vara uppe dygnet runt i två veckor så kommer vi vara det, säger Christian Johansson.SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter