NYHETER 2021-12-19 KL. 10:00

Vaccinerade kan fira jul ihop

Av Christina Nordwall

Sedan höstlovet har 600 hallänningar konstaterats smittade och smittspridningen av covid-19 ökar i Halland.
– Men det är ingen stor ökning, den ligger på en jämn nivå men däremot ser vi en ökad belastning på sjukhusen och vi vet inte ännu om vi ser början på en ny topp, säger Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

Vaccinerade kan fira jul ihop

De senaste siffrorna visar att 12 personer vårdas på sjukhus och av dessa har hälften varit ovaccinerade. Fyra personer vårdas på intensiven men bland dem finns patienter som kommit från andra regioner än Halland.
Under regionens webbsändning på onsdagen uppmanade Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland, invånarna till att fortsätta tänka på att det pågår en pandemi. Det kommer att komma nya virusvarianter som får olika starkt fäste samtidigt som vaccinskyddet avtar.
För närvarande analyseras åtta fall av omikron i Halland, en utomlänsboende har konstaterats smittad men behövde inte sjukhusvård.
– Det är en bättre situation än förra året eftersom många är vaccinerade, det är det bästa vapnet för att bekämpa pandemin. Restriktioner hjälper till att minska kontaktgraden men ändrar inte förutsättningarna för att viruset ska drabba en enskild individ. Vad vi kan se är att den som är vaccinerad har en mildare sjukdomsbild, säger Maria Ryberg Mo.

Munskydd

En åtgärd för att förhindra smittspridning är att munskyddsrekommendationer införts vid trängsel i kollektivtrafik och inom hälso- och sjukvård samt vård- och omsorg. Folkhälsomyndigheten har också flaggat för att det kan bli aktuellt med fler restriktioner vid ökad smittspridning.
Bibbi Estev, områdeschef pandemi, konstaterar att vaccinationsarbetet löper på bra och att även åldersgruppen 12–15 år börjar komma ikapp.
– Det man ska tänka på är att barnet måste ha med sig en samtyckesblankett underskriven av båda vårdnadshavarna om de är två. Den som missat sitt vaccinationstillfälle på grund av sjukdom eller annat kan gå till vårdcentralen eller någon av våra vaccincentraler. När det gäller dos 3 öppnar vi upp för fler åldersgrupper. Vi vill att folk ska vaccinera sig, vi kan vaccinera mycket och har många tider. Nu öppnar bokningen för de över 18 år men tänk på att det ska ha gått minst 6 månader sedan dos 2 om du är under 65 år och fem månader om du är över 65 år.

Julen

Just nu står vaccinbussen still eftersom regionen prioriterar att öppna upp vaccincentraler där det finns möjlighet att ta emot fler. När det gäller julfirande finns i nuläget inga nya restriktioner. Vaccinerade kan fira jul ihop men bör fundera igenom förutsättningarna och undvika att träffas i för stora grupper. Om alla inblandade är vaccinerade är trots allt risken för att bli smittad liten.
– Man ska följa de riktlinjer som finns och undvika trängsel, säger biträdande smittskyddsläkare Sandra Samuelsson.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-