NYHETER 2022-09-29 KL. 07:00

Vårdcentraler har olika syn på listningsstopp

Av Christina Nordwall

Det viktigaste är en fungerande verksamhet och att vårdcentraler kan ta hand om sina listade patienter. Det framhåller Thomas Bengmark, verksamhetschef på Stenblomman, som ansökt om att få stoppa listning av nya patienter.

Vårdcentraler har olika syn på listningsstopp
Emma Krantz, verksamhetschef på Vårdcentralen Kungsbacka, tycker att frågan om listningsstopp är komplicerad. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Enligt en ny lag från 1 juli har vårdcentraler i Halland rätt att ansöka om listningsbegränsning. Att man som vårdcentral inte kunnat bestämma själv är något som Bengmark varit kritisk till länge.
– Vi vill ha en hållbar verksamhet, kunna planera och tillhandahålla en god tillgänglighet och god vård. Personalen ska finna det uthärdligt att jobba i primärvården och vi vill kunna ta hand om de patienter som går hos oss, säger han.
På Stenblomman finns 3,85 läkartjänster och 6400 listade patienter. ”I nuläget är vi kraftigt underbemannade när det gäller läkare. Redan nu utgör situationen en påfrestning att utföra uppdraget med svårigheter att uppehålla tillgänglighet och kontinuitet”, skriver Bengmark till Region Halland där han ansöker om att få stoppa listning av fler patienter under ett år.
Han menar att i grund och botten är primärvården underdimensionerad och att politikerna måste ta sitt ansvar och bygga ut primärvården.
– Det skulle behövas dubbelt så många läkare i primärvården om det skulle fungera något sånär, säger Bengmark.

Stora krav
Emma Krantz som är verksamhetschef på Vårdcentralen Kungsbacka hade också gärna sett att primärvården fick mer resurser.
– Det ställs otroligt stora krav på oss. Man vill ha en god och nära vård men vi ser inte att det skjuts till några pengar.
Hon tycker att frågan om listningsbegränsning är komplicerad och att det finns olika sätt att se på det.
– Det ska ju finnas valfrihet inom vården och vart ska patienterna gå om alla har listningsstopp? Både listningsstopp och att man får välja läkare kan låta bra men svårt att genomföra om många patienter vill ha samma, det skapar skeva förväntningar.
Vårdcentralen Kungsbacka har 13750 patienter listade och elva läkare med varierande tjänstgöringsgrad. Där är det inte aktuellt att begära listningsstopp.

Är det svårt att hitta läkare?
– Det är inte jättesvårt att rekrytera, det är inte det största bekymret. Region Halland har ett bra rykte, många vill jobba här, säger Emma Krantz.

Vill växa
Kolla vårdcentral är den minsta vårdcentralen i norra Halland med 3500 listade patienter. Tre läkare med varierande tjänstgöringsgrad arbetar där.
Verksamhetschefen Susann Börjesson ser inget behov i sin verksamhet att begränsa listning av nya patienter.
– Tvärtom, jag ser gärna att vi växer. Men det är bra att möjligheten finns för de som behöver. Det finns ett stort behov av specialistläkare inom allmänmedicin. Det är en stor utmaning vi har, säger Susann Börjesson.




TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.