NYHETER 2022-05-04 KL. 06:40

Vård och omsorg söker fler sommarvikarier

Av Christina Wagner

Rekryteringen av vikarier för vård och omsorg i kommunen är i full gång. Fortfarande behövs runt 100 personer, ungefär hälften är redan på gång att intervjuas.

Vård och omsorg söker fler sommarvikarier
Johan Sandström, HR-chef vård och omsorgsförvaltningen. Arkivfoto: Christina Forlin

Kommunens vikariecenter har en jämn ström av sökande året om. Flera timvikarier är redan ute och jobbar på olika vård- och omsorgsverksamheter.
– Vi har ett konstant behov av timvikarier så vi slutar aldrig att rekrytera, säger Sonja Svensson, enhetschef på kommunens vikariecenter.
Enheten har redan frågat befintliga vikarier om de kan jobba under sommaren. Runt 100 personer till behövs som ska kunna gå på schema, men om vikarierna kommer täcka det faktiska behovet är svårt att säga. Det beror på hur mycket varje person vill jobba, men också på att vissa enheter är svårare att bemanna än andra.
– Det är vissa enheter som har det lite svårare, både på individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg. Då har vi dialog där, personlig assistans till exempel är inte så lätt att matcha alltid för det ska passa både den enskilde och personalen, förklarar Sonja Svensson.
Runt 50 personer, hälften av vad Sonja Svensson uppskattar är det kvarvarande behovet, intervjuas just nu.
– Vi tar belastningsregister och gör intervjuer, säg att vi kommer kunna ta 40 av dem, säger hon.

Schemat inte klart
Alla vikarier får gå introduktionsutbildning i bland annat basal hygien och inför medicindelegering. Sedan får man gå bredvid ordinarie personal.
– Vi kommer ha en endagarsutbildning för alla på Aranäsgymnasiet med lärare därifrån, och de får utbildning i förflyttningsteknik som rehab ordnar själv.
Sonja Svensson är inte särskilt orolig att ordinarie personal inte kan ta ut ledighet i sommar. Men schemaläggningen är inte klar ännu, det avgör.
– Jag hoppas de börjar sätta igång. De har gjort scheman för vissa enheter och då ser man ju när den ordinarie personalen har semester och vilka vakanser och sjukskrivningar vi har att jobba med.

Semestrarna prioriterade
Även Johan Sandström, personalchef på Vård- och omsorg, hoppas att semestrarna kommer kunna verkställas. Men det är lite för tidigt att sia om.
– Det vi gör i år som vi inte gjort tidigare är att vara tydligare med en grundprincip i år, de som arbetar får arbeta mer om det behövs istället för att de som är lediga ska avbryta sin semester för att komma in och arbeta. Återhämtning och ledighet är högt prioriterat nu efter de åren vi haft, säger han.
Efter förra sommaren gjorde förvaltningen en utvärdering av personalläget, och fann att personalen varit för få. Men verksamheternas behov i år är heller inte exakt samma som förra året.
– Vi har satt som grundprincip att verksamheten ska ha minst 50 procent av sin ordinarie personal, det misslyckades förra sommaren men jag tror vi håller det nu. Vi behöver jobba ut-ifrån den grundprincipen, det gör att vi kan ta emot sommarpersonalen på ett bättre sätt när det alltid finns ordinarie personal på plats.
Unga idag har kortare framförhållning och ser på arbete över sommaren på ett annat sätt. Det är en utmaning för kommunen, säger Johan Sandström.
– Sen vet vi att många av våra lojala vikarier har jobbat väldigt mycket de sista två åren. En del vill inte jobba i sommar, det är lite bekymmersamt men något jag förstår, de behöver också en brejk. Det finns en oro för hur vi kommer lyckas med sommarbemanningen i år, vi tar ingenting för givet och många arbetar hårt med att lösa den. Oron var mer omfattande förra året vid samma tidpunkt.Christina Wagner
0300-521363
christina.wagner@norrahalland.se


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.