NYHETER 2021-10-04 KL. 19:00

Upplagt för strid om nästa års hyror

Hyreshöjningar på 3 – 3,5 procent 2022 är på tok för mycket. Det menar Hyresgästföreningen, som bestämt sig för att möta de västsvenska värdarnas krav på hyreshöjningar inför förhandlingen om nästa års hyror med en djupanalys av fastighetsbolagens ekonomi.

Upplagt för strid om nästa års hyror

Undersökningen visar att fastighetsägarna stått stabila genom pandemin, medan många andra näringslivsaktörer haft stora svårigheter.

Pandemin bromsar


Orsakerna är flera. Dels har pandemin fått samhällsekonomin att bromsa in, så att inflationen hållits på en låg nivå. Även utvecklingen av vårt BNP per capita har varit blygsamt, och de räntehöjningar som var att vänta innan pandemin har uteblivit.

Hyresvärdarnas driftkostnader har visserligen stigit. Vatten, el och sophantering har blivit några kronor dyrare per kvadratmeter. Mest har bolagens kostnader för underhåll ökat, med i genomsnitt 14 kronor per kvadratmeter. Totalt ger detta en genomsnittlig kostnadsökning med 35 kronor per kvadrat.

Lönsamma siffror


Viktat mot den intäktsökning på i medeltal 92 kronor per kvadratmeter, som blivit resultatet i kronor och ören, av de senaste hyresförhandlingarna ger det värdarna ett genomsnittligt driftnetto på 71 kronor per kvadrat.

Hur stort driftnettot är, i förhållande till fastighetsbolagens intäkter – den så kallade överskottsgraden – skvallrar om hur stor avkastning företagen kan ge. Överskottsgraden påverkar även marknadsvärdet på bolagens fastigheter.

Väl kompenserade


De västsvenska värdarna, bland vilka hyresvärdarna i Kungsbacka återfinns, uppvisar en hög överskottsgrad. Särskilt gäller det de privata värdarna. Medan allmännyttan 2020 uppvisade en överskottsgrad på 41 procent, uppgick överskottsgraden hos de privata värdarna till hela 72 procent.

Mot bakgrund av det menar Hyresgästföreningen region Västra Sverige att de senaste årens hyreshöjningar mer än väl kompenserar hyresvärdarna för de kostnadsökningar de på senare år framhållit som skäl till att höja hyrorna.

Tänker ta strid


Föreningen pekar även ut sämre underhåll och högre vinstuttag hos de privata hyresvärdarna som orsak till den stora skillnaden i överskottsgrad mellan privat och offentligt ägda hyresfastigheter i Västsverige.

Medan hyresvärdarnas förhandlingsrepresentanter bäddar för den kommande hyresförhandlingen med att kräva mellan 3- och 3,5-procentiga hyreshöjningar, aviserar Hyresgästföreningen region västra Sverige att man siktat in sig på en låg höjning av 2022 års hyror.

”Helt orimligt”


– Generellt visar rapporten att hyresintäkterna mer än väl väger upp för de kostnader som bostadsföretagen har och motiverar också för en lägre hyreshöjning hos de privata fastighetsägarna jämfört med de allmännyttiga. Att i det läget komma med krav på hyreshöjningar på 3–3,5 procent är helt orimligt, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.