NYHETER 2023-12-01 KL. 09:15

Tre bränder på kort tid – så ser du till att inte drabbas

Av Ronny Karlsson

Tre uppmärksammade bränder har inträffat den senaste tiden i Kungsbacka. Nu kommer dessutom en månad när risken för bränder ökar. Här är räddningstjänstens uppmaningar för att du ska slippa drabbas av en brand.

Tre bränder på kort tid – så ser du till att inte drabbas
Räddningstjänstens tips ska hjälpa dig att undvika en brand hemma. Arkivbilder: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Framför allt handlar deras råd om det viktiga i fall det börjar att brinna. Nämligen att ha en brandvarnare i hemmet.

– En brandvarnare hjälper dig att upptäcka en brand i ett tidigt skede. Då har du en möjlighet att släcka branden själv eller säkert ta dig ut, säger Josefin Åkerström som är samordnare för särskilt riskutsatta på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Bor du i flerbostadshus så är det fastighetsägarens ansvar att installera brandvarnaren, men var och en är ansvarig för att se till att den fungerar som den ska.

– Därför uppmanar vi att alla ska testa sin brandvarnare regelbundet, gärna en extra gång nu i december, genom att trycka på knappen. Om brandvarnaren piper, fungerar den korrekt. Annars behöver du genast byta batteriet, säger Josefin Åkerström.

I Kungsbacka har det brunnit i tre hus på kort tid. En brand drabbade boende i ett hus i Ölmanäs, och tidigare i veckan brann det i ett hus i Åsa och ett i Särö.

Här är räddningstjänstens råd:

Bra saker att ha hemma

För att vara redo att släcka en brand i hemmet är det klokt att ha både en brandfilt och en 6 kg pulversläckare till hands.

Vanliga orsaker till brand hemma

De vanligaste brandorsakerna i våra hem är ofta kopplade till matlagning, som att glömma något på spisen som kan börja brinna. Kväv branden genom att lägga locket på grytan eller använd en brandfilt. Kom ihåg att stänga av spisen. Använd aldrig vatten för att släcka när det brinner på spisen.

Försiktighet med ljus

Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn och se till att de inte placeras nära till exempel gardiner. För ökad säkerhet rekommenderar vi att använda batteridrivna ljus.

Elektriskt pynt

När du använder elektrisk belysning, kontrollera noga att sladdar och kontakter är i gott skick.

Fara med torra granar

Efter att en gran har varit inomhus i några dagar börjar den torka och kan lätt antändas. Undvik därför att ha levande ljus eller tomtebloss i granen eller i närheten.

Håll trapphuset rent

Saker som står i trapphusen kan vara i vägen vid utrymning. Det finns också risk att någon kan anlägga en brand i ex en barnvagn. Hjälp till att hålla de gemensamma utrymmena fria från löst material, så som soppåsar, dörrmattor och dylikt.

Vid en brand

Om det brinner i din lägenhet, ta dig ut och stäng dörren så att branden och röken inte sprider sig. Om det är rök i trapphuset ska du stanna kvar i din lägenhet. Stäng dörrar, fönster och ventilation. Ring 112.

ANNONSTV-klipp och nyheter

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.