Trasiga gatlampor ska lagas - nästa år
Av Julia Sandsten Vikberg
Det ser ut att bli en ovanligt mörk höst i Kungsbacka. Många trasiga gatlampor kommer nämligen inte att lagas förrän efter februari nästa år. Orsaken är att pengarna inte räcker till att laga alla innan kommunen har ett nytt ramavtal med en entreprenör.
Foto: Eric Andersson
Norra Halland skrev i oktober om att teknikförvaltningen hade en hög med 150 ärenden gällnade trasiga gat- och väglampor runt om i Kungsbacka som inte hade kunnat åtgärdas. Orsaken var att man hade sagt upp avtalet med den tidigare entreprenaden som tar hand om belysningen och var avtalslösa under cirka en månads tid. För att lösa det akuta läget slöt kommunen då ett nytt avtal med en ny entreprenad till och med februari genom direktupphandling. Högen med trasig belysning kunde då börja betas av.
– Nu har vi ungefär 100 ärenden. Men det fylls på hela tiden nu när det börjar bli mörkt. Så vi har betat av kanske 100 av de ärendena och sedan har det kommit in 50 ärenden. Så av de 150 ärendena som vi hade tidigare har vi cirka 50 kvar, säger Stefan Magnusson, gatuingenjör på teknikförvaltningen.
När Norra Halland tidigare skrev om det trodde man att högen med ärenden vid den här laget nästan skulle ha varit avbetad. Men så snabbt har det inte gått.
– Det har tagit längre tid än vi trott för att en del ärenden är belysning på Trafikverkets vägar, vilket kräver organisation med att ta fram planer och med trafikavstängningar. Belysningen på Älvsåkersvägen som har varit drabbad under flera veckor ska nu åtgärdas, säger Stefan Magnusson.
Stefan Magnusson, gatuingenjör på teknikförvaltningen. Foto: Kristian Alm
Kommer lagas i februariAll trasig belysning kommer dock inte att lagas i år. På grund av att kommunen var tvungen att göra en akut direktupphandling med en ny entreprenör, istället för en vanlig ramavtalsupphandling, har man blivit begränsad. Vid direktupphandling är det nämligen reglerat hur mycket pengar som man kan lägga in i potten. För den här direktupphandlingen var gränsen 615 000 kronor.
– 615 000 räcker inte långt, så det gäller att hålla i pengarna, säger Stefan Magnusson.
Enligt honom måste man därför nu prioritera bland ärendena den närmsta tiden. Det som ligger högst på prioriteringslistan är omfattande belysning, akuta åtgärder vid exempelvis trafikskador samt belysning vid passager, övergångställen, busshållplatser och på andra ställen där oskyddade trafikanter rör sig. Mindre prioriterade ärenden, som exempelvis enstaka gatlampor i ett villaområde, kan därför komma att skjutas upp till då man har ett nytt ramavtal på plats, vilket man hoppas att få i februari nästa år. Hur många lampor som inte kommer att åtgärdas innan dess vet man inte än.
– Det är svårt att uppskatta, men de flesta ärenden gäller enskilda lampor. Så min uppskattning skulle vara att 75 procent av alla ärenden är av lägre prioritet, men samtidigt så är ambitionen att hinna med även dem, säger Stefan Magnusson.
Enligt honom får invånarna räkna med längre åtgärdstid än normalt denna vinter.
– Jag förstår att invånarna blir frustrerade, och vill att belysningen ska fungera, så även jag. Vi är tacksamma om invånarna hjälper oss så att vi får in tydligt beskrivna ärenden om var felet finns, antingen med stolpnummer, eller närliggande adress, då det annars är tidskrävande för oss att utreda var felet finns, säger han.
Läs mer: Mörka vägar skapar oro på många platser
Läs mer: Älvsåkersvägen nedsläckt under lång tid - boende oroliga