NYHETER 2023-05-30 KL. 16:00

Torrt i marken – avrådan från att elda utomhus

Av Ronny Karlsson

Det är torrt i våra marker och väderprognosen bjuder inte på något regn under den kommande veckan. Nu går Räddningstjänsten ut med en avrådan från att elda utomhus.

Torrt i marken – avrådan från att elda utomhus
Många tycker om att grilla, men just nu avråder Räddningstjänsten från all typ av eldning utomhus. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Varmare väder gör att många svenskar lockas att grilla hemma i trädgården eller på andra platser. Samtidigt är det rejält torrt i våra marker och brandrisken är stor.

Därför går Räddningstjänsten nu ut med en avrådan från att elda utomhus.
– När det blåser och marken är torr ökar riskerna för att elden sprider sig. Vi avråder dig från att elda och uppmanar till stor försiktighet om du trots allt tänder en eld eller grillar. Om det inte kan göras på ett säkert sätt avråder vi dig från att elda eller grilla, skriver man på sin hemsida.

Räddningstjänsten har under den senaste tiden åkt på flera larm om gräsbränder i Kungsbacka kommun, men än så länge har det inte handlat om några stora bränder.

Den kommande veckan lär det fortsätta att vara torrt. SMHI:s prognos fram till 8 juni säger att det inte blir en droppe regn.

Det handlar alltså inte om ett förbud mot att elda, men det kan komma längre fram.
– Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud, men att du bör vara försiktig eller låta bli att elda utanför fasta grillplatser. All eldning sker på eget ansvar och det är upp till dig att hålla dig uppdaterad om eldningsförbud införs, skriver Räddningstjänsten.

Här är råden till de personer som trots avrådan bestämmer sig för att grilla eller elda utomhus den närmaste tiden:

* Om du bedömer att det går att elda säkert så ha tillgång till utrustning för att kunna släcka; vattenslang eller ruskor och hinkar med vatten.

* Om du tänt en eld ute i naturen - släck så här; låt först elden brinna ut helt och hållet. Släck sedan ordentligt med riktigt med vatten och rör om så att glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar. Vattna rikligt på resterna av askan runt platsen. En lite spade och ett kärl kan vara bra att ha med till platsen.

* Grillar du ute i naturen råder vi dig att använda fasta grillplatser som är utformade för att minska risken för brandspridning, exempelvis kommunens iordningställda grillplatser. Tar du med dig en egen grill bör den stå på stativ eller ben på ett jämt underlag långt bort från brännbart material.

* Ta med en telefon så att du kan larma vid behov, SOS Alarm 112.


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.