NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Av Christina Forlin

Traditionsenligt julbord, festmeny eller mysig fika. Det finns mycket på Tjolöholm att välja mellan när julen närmar sig.

Tjolöholm dukar upp inför julen
För Jerker Andersson, kökschef på Tjolöholm, väntar en intensiv tid. Foto: Montage

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I november öppnade julmarknaden på Tjolöholm, efterlängtad efter uppehållet förra året under pandemin.
Och snart tar julborden vid. För Jerker Andersson, kökschef, väntar en intensiv tid.
Han basar över maten på slottet, i Storstugan och Kafé Manegen, alla med olika inriktning.
– I år blir det ett traditionsenligt klassiskt julbord i Carl Larsson-stil i Storstugan, säger han.
– Vi försöker få tag på närproducerade varor i stor utsträckning som det är möjligt. Julskinkorna kommer från Hamra gård i Åsa, senapen gör vi själva med pepparrot som växer inpå knuten och grönkål finns i trakterna också.
Förutom skinkorna kommer även revben och korven från Hamra gård.
Sillen vurmar Jerker Andersson för lite extra.
– Det är min favorit och ett härligt hantverk där vi gör allt från grunden. Vi brukar ha tre-fyra klassiska sillar, tre-fyra som vi byter om och ändrar.


Greve Bondes smörgås kommer att serveras i Storstugan under julmarknadshelgerna. På kryddigt vörtbröd finns bland annat julskinka med hemlagad pepparrotssenap och friterad rödlök. foto: christina forlin


Fem rätter på slottet

Uppe på slottet är det i stället för julbord en exklusivare femrätters middag, med bland annat löjromstoast, hummersoppa och svensk anka som serveras.
– Under pandemin förra året fick vi tänka om och ersätta julbordet med en julmiddag. Det slog väl ut och vi vill fortsätta med det.
Från den 2 december fram till den 19 december serveras julbord och festmiddag, men innan dess ska tre helger med julmarknad klaras av.


Tryffel med päronkonjak, rischoklad med apelsinrussin samt wienernougat, egentillverkat godis på Tjolöholm.


Även fika och luncher

Då kommer det finnas julmysig fika i Kafé Manegen, och även enklare luncher med pajer och soppa. Det blir även kafé på loftet, med varm choklad och nybakade lussekatter. I Storstugan väntar julinspirerad mat med kalkon, rödkål och julskinka.
Uppe i slottet kan man boka in sig på christmas tea, som tillfälligt ersätter afternoon tea.
– Med inspiration från England, givetvis. Det blir engelska snittar, pajer och på ett sötare fat med bakverk och scones, säger Jerker Andersson.
Och i entrén tronar pepparkakshuset, gjort efter en förlaga av slottet som fanns innan det nuvarande uppfördes.
– Det dekorerade vi redan i början av november, säger Jerker Andersson.
– Det gäller att planera...


TV-klipp och nyheter

17-åriga löftet:
2025-09-17 KL. 18:00
Premium

17-åriga löftet: "Vill visa vad jag kan"

Talangen har tagit steget från division två till allsvenskan

Från grafisk designer till trädgårdsmästare
NYHETER 2025-09-16 KL. 21:00
Premium

Från grafisk designer till trädgårdsmästare

Matilda tipsar: Så beskär du fruktträd för maximal frukt

Ny bänk ska väcka gamla minnen och lokala berättelser
FAMILJ 2025-09-16 KL. 18:00
Premium

Ny bänk ska väcka gamla minnen och lokala berättelser

Guiden Lars Persson vill lyfta Säröbanan och Budskär

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-09-17 KL. 21:10
En galen premiärvändning av Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Per Fritzell:

Per Fritzell: "Jag tror inte att jag är en rolig människa"

I flera decennier har Per Fritzell, som medlem i humorgruppen Galenskaparna och After Shave, roat svenskarna. Nu är han aktuell i TV-programmet Över Atlanten där han seglar till Karibien. Som barn var det professionell seglare som var drömjobbet, och inte professionell underhållare. – Jag tror inte att jag är en rolig människa. Men jag kan göra figurer som är roliga, säger han.