Tjolöholm dukar upp inför julen
Av Christina Forlin
Traditionsenligt julbord, festmeny eller mysig fika. Det finns mycket på Tjolöholm att välja mellan när julen närmar sig.
För Jerker Andersson, kökschef på Tjolöholm, väntar en intensiv tid. Foto: Montage
I november öppnade julmarknaden på Tjolöholm, efterlängtad efter uppehållet förra året under pandemin.
Och snart tar julborden vid. För Jerker Andersson, kökschef, väntar en intensiv tid.
Han basar över maten på slottet, i Storstugan och Kafé Manegen, alla med olika inriktning.
– I år blir det ett traditionsenligt klassiskt julbord i Carl Larsson-stil i Storstugan, säger han.
– Vi försöker få tag på närproducerade varor i stor utsträckning som det är möjligt. Julskinkorna kommer från Hamra gård i Åsa, senapen gör vi själva med pepparrot som växer inpå knuten och grönkål finns i trakterna också.
Förutom skinkorna kommer även revben och korven från Hamra gård.
Sillen vurmar Jerker Andersson för lite extra.
– Det är min favorit och ett härligt hantverk där vi gör allt från grunden. Vi brukar ha tre-fyra klassiska sillar, tre-fyra som vi byter om och ändrar.
Greve Bondes smörgås kommer att serveras i Storstugan under julmarknadshelgerna. På kryddigt vörtbröd finns bland annat julskinka med hemlagad pepparrotssenap och friterad rödlök.
foto: christina forlin
Fem rätter på slottetUppe på slottet är det i stället för julbord en exklusivare femrätters middag, med bland annat löjromstoast, hummersoppa och svensk anka som serveras.
– Under pandemin förra året fick vi tänka om och ersätta julbordet med en julmiddag. Det slog väl ut och vi vill fortsätta med det.
Från den 2 december fram till den 19 december serveras julbord och festmiddag, men innan dess ska tre helger med julmarknad klaras av.
Tryffel med päronkonjak, rischoklad med apelsinrussin samt wienernougat, egentillverkat godis på Tjolöholm.
Även fika och luncherDå kommer det finnas julmysig fika i Kafé Manegen, och även enklare luncher med pajer och soppa. Det blir även kafé på loftet, med varm choklad och nybakade lussekatter. I Storstugan väntar julinspirerad mat med kalkon, rödkål och julskinka.
Uppe i slottet kan man boka in sig på christmas tea, som tillfälligt ersätter afternoon tea.
– Med inspiration från England, givetvis. Det blir engelska snittar, pajer och på ett sötare fat med bakverk och scones, säger Jerker Andersson.
Och i entrén tronar pepparkakshuset, gjort efter en förlaga av slottet som fanns innan det nuvarande uppfördes.
– Det dekorerade vi redan i början av november, säger Jerker Andersson.
– Det gäller att planera...