NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Av John Skoglund

När Norra Halland får tag på riksdagsledamot Jan Riise har han minuten innan tryckt på knappen i riksdagen.
– Jag har precis röstat om tredje vice talman, säger Jan Riise och förklarar att vi hade tur att nå han nu medan han precis klev ur plenisalen.

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) har under måndagen medverkat i Sveriges riksdag. Foto: Collage

Valet av riksdagens talmän har uppmärksammats mycket efter årets val. Mycket har handlat om vem som ska bli talman och om Sverigedemokraterna ska lyckas förhandla sig till den posten. Det slutade med att populära Andreas Norlén (M) fick uppdraget ytterligare en mandatperiod. Mest eftersnack blev det efter valet av andre vice talman, Julia Kronlid (Sd) där Miljöpartiet svarade upp med en motkandidat genom Janine Alm Ericsson och begärde en sluten votering. Det krävdes två omröstningar och efter en viss dramatik så blev Julia Kronlid andre vice talman.
– Vi ville markera mot Sverigedemokraterna och ge riksdagen chansen att rösta på något annat. När det gäller Julia Kronlid så handlar det om abortmotståndet men även har hon uttalat sig så konstigt som strider mot vetenskapliga grunder och fjärran av vad vi tycker, säger Jan Riise om dagens val av förste vice talman.

Larry Söder (Kd), Helena Storckenfeldt (M), Carita Boulwén (Sd) och Jan Riise (Mp) är de fyra Kungsbackabor som arbetar i riksdagen från och med efter årets val.
– Det är en smula overkligt, plötsligen är man upptagen i denna församling människor, säger Jan Riise och berättar att det är fantastiskt att vara där och han är inte ensam om att vara ny. Det är cirka 80 nya riksdagsledamöter.
– Det är ett fantastiskt stöd jag fått från både partikamrater men även från riksdagsförvaltningen. Generositet och kunskap - all hjälp man kan få.
Första dagen på jobbet föll det så att våra nykomlingar från Kungsbacka hamnade intill varandra i plenisalen.
– Jag sitter precis bredvid Carita Boulwén, vi har mest pratat om hur det går till, säger Jan Riise med ett skratt och berättar vidare att det har varit många fotografer och journalister.

Imorgon är den stora dagen, då kungen öppnar riksmötet och formellt öppnar riksdagen.
– Det är högtidligt, det har ju ingen praxis men man visar respekt mot det som riksdagen står för. Man klär sig snyggt, de som vill går i Storkyrkan innan och sen öppnar Kungen riksmötet, säger Jan Riise.

Sedan börjar vardagen för de 349 i rikets beslutande församling. Nu har det varit månader av valkampanjer och valvakor med champagne eller gravöl, och nu ska de invalda få gjort det som de är där för.
– Vi har 18 mandat i Miljöpartiet, två språkrör och då är vi 16 personer kvar och när det är 16 utskott så är det enkelt. Vi ska skapa ett så bra lag som möjligt, jag litar på att det kommer bli bra för alla och mig med, avslutar Jan Riise innan signalen ljuder och det är samling i plenisalen.
SENASTE TV-NYHETERNA

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.