NYHETER 2023-05-14 KL. 17:00

Swedish foil cup inleddes i Frillesås

Av Anton Lorentzson

I Vallersvik i Frillesås var det vind i seglen för deltagarna på Swedish foil cup. Det var första gången som det tävlades samtidigt i grenarna wing, wind och kitefoil.

Swedish foil cup inleddes i Frillesås
Peter Ingerstam, ordförande i Svenska Kiteförbundet, på plats i Vallersvik där den första deltävlingen av Swedish foil cup arrangerades i helgen. Foto: Anton Lorentzson

Den första av tre deltävlingar i Swedish foil cup hölls i Vallersvik, Frillesås, i helgen.
– Syftet med cupen är att ha alla de här tre grenarna, wing, wind och kite, samtidigt. Tre foilande grenar, vilket innebär att det finns en fena som är en meter lång och en bärplansvinge. Man går alltså och kör ovanför vattnet, säger Peter Ingerstam som är ordförande i Svenska Kiteförbundet och en av initiativtagarna till Sweden foil cup.

Kite och wind är OS-klasser som kommer att köras i Paris 2024. I startfältet i de tre grenarna fanns det en del som satsar på att komma med på OS.
– Det som är OS-grundande är hur resultaten sett ut under flera tävlingar under tolv månader. Sedan kan man bli rekommenderad till den olympiska kommittén. Men även om man är bäst i Sverige så är det kommittén som avgör om man är tillräckligt bra för att köra OS. Det är svårt som svensk att kvala in, det är tuff konkurrens, säger Peter Ingerstam.

20 deltagare var med under helgen som förutom cupen, också var SM i kite och samtidigt VM-kval.
– När det är åkare på den här nivån så bestämmer man en helg och så kör man. Men vädret, framförallt vinden, kan ju ställa till det. Just nu (söndag) är det grenen wind. De har kört ett race, men vinden har skiftat så vi får se om det blir ett race till eller inte, säger Ingerstam.

Under lördagen var det rätt så dåliga förhållanden, men stämningen var ändå bra.
– Det är ett litet signum faktiskt. Igår (lördag) skulle folk lätt kunnat surna till lite eftersom att det inte var så bra förhållanden. Men alla var ändå glada och positiva, det är jättekul.

Den första deltävlingen av Swedish foil cup arrangerades av Åsa Surfklubb tillsammans med Ölmanäs Seglarsällskap. Nästa tävling i cupen hålls i Kalmar den 9–11 juni. Sedan ska ytterligare en deltävling köras i Stockholmsområdet, men där finns det ännu inget datum.SENASTE TV-NYHETERNA

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.