NYHETER 2022-09-16 KL. 07:00

Sven skadad när han attackerades av älg

Av Anton Lorentzson

Sven Grill var ute på promenad med sin hund på hemmagatan Kärleksstigen i Onsala. Helt plötsligt hoppade en älgko över ett staket och träffade Sven med klöven, som snittade upp ett jack i benet.
– Det sprutade blod, säger han.

Sven skadad när han attackerades av älg
Sven Grill och hunden Joplin blev attackerade av en älgko under den vanliga kvällspromenaden. Älgens klöv snittade ett jack i Svens ben. Foto: Pixabay & Privat

Det var en helt vanlig kväll på Kärleksstigen. Sven Grill och hunden Joplin, en Grand danois, gick sin vanliga kvällspromenad när kvällen helt plötsligt blev ovanlig. I en närliggande trädgård stod en älgko med sin kalv. Älgkon tog plötsligt fart och satte av i riktning mot Sven och Joplin.
– Kon var nog intressered, eller snarare förbannad på Joplin. Så hon hoppade över staketet och trampade mig på låret. Klöven snittade upp ett jack och det sprutade blod, säger Sven Grill.
Älgkon satte sedan iväg efter Joplin som flydde. Då såg Sven sin chans att att snabbt röra sig hemåt. Efter en stund hade Joplin kollrat bort älgen och anslöt till sin husse och de båda kom hem säkert.
– Jag är jätteglad att Joplin gjorde det hon gjorde. Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att jag hade en otrolig tur. Både att älgen satte av efter Joplin och inte massakerade mig, men också att klöven träffade där den träffade. Så långt från artären var det inte, säger Sven.

Bollad mellan myndigheter
Det blev en tripp till akuten där jacket i benet syddes ihop. Sedan anmälde Sven Grill händelsen till polisen. Polisen menade att händelsen snarare var en fråga för Länsstyrelsen. De i sin tur ansåg att detta inte handlade om skyddsjakt och bollade över till polisen ännu en gång.
– De menade att det är polisens sak att ta hand om djur av den karaktären. Så jag åkte dit och pratade med stationsbefälet. Men eftersom de tidigare inte fått in någon anmälan om den här älgen så kan de inte ta något beslut. Polisen anser alltså att en incident inte är nog. En gång är med andra ord ingen gång, det är en märklig syn att ha på saken tycker jag, säger Sven Grill.

"Påverkat livet"
Händelsen med älgkon har påverkat Sven Grill. Kvällsturerna är inte lika långa längre och han är konstant medveten om omgivningen när han och Joplin promenerar.
– Ögonen går som en radar runtomkring. Tidigare gick vi rätt långa sträckor, men inte sedan händelsen. Det har absolut påverkat livet. Jag känner numera en mycket stor rädsla att gå ut, med eller utan Joplin.
Han har också varit i kontakt med ett jaktlag som gärna tar bort älgen.
– De tycker att det är förfärligt. Den här typen av älg, som är helt orädd, ska man inte ha i ett bostadsområde. Men tyvärr kan de inte göra något så länge polisen inte ger klartecken och polisen vill inte fatta något beslut, säger Sven Grill.SENASTE TV-NYHETERNA

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott
DEBATT 2023-05-29 KL. 10:00

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.