NYHETER 2021-11-28 KL. 18:00

Svårt att sia om smittläget i jul

Av Christina Nordwall

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i flera europeiska länder och restriktioner införs igen. I Hallands län noteras också en ökning men hur smittläget kommer att påverka invånarnas julplaner är för tidigt att säga.
– Julen är så pass många veckor fram att det är svårt att veta. Förhoppningen är att vi ska kunna fira jul som vanligt men det beror på vad som sker de närmsta veckorna, det kan bli nya rekommendationer, säger Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.

Svårt att sia om smittläget i jul
Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Region Halland, tycker det är för tidigt att förutspå hur smittläget ser ut kring jul och kommande storhelger. Foto: Anna Carlsson

Det är en ökad smittspridning i samhället men trots det menar Maria Ryberg-Mo att det inte går att jämföra med hur det såg ut hösten 2020.
– Vi har hög vaccinationstäckning och dessutom många som gått igenom covid-19. Det är inte samma mottaglighet i samhället som förra hösten. Å andra sidan är Delta-varianten som cirkulerar mer smittsam och vi har inte heller kvar samma restriktioner, säger smittskyddsläkaren.
Däremot går det att dra slutsatser från det som sker i andra länder just nu, det vill säga länder som påminner om Sverige när det gäller vaccinationsgrad och smittläge. Det är enligt Maria Ryberg-Mo våra nordiska grannländer och Nederländerna.
– Då ser det oroväckande ut men man kan inte jämföra länderna rakt av, säger hon.

Test vid symptom

Från och med den 22 november rekommenderas även fullvaccinerade att testa sig vid corona-symptom igen.
– Jag tycker det är bra för att det ger oss en säkrare uppfattning om hur smittan rör sig och vi har större möjlighet att följa det epidemiologiskt. Däremot tror jag inte att de veckor som vi inte provtog varit avgörande för hur smittökningen ser ut, det är andra faktorer som spelat in.
Från och med den 23 november är bokning av en tredje vaccindos öppen för personer över 65. Även vuxna över 18-65 år kommer senare erbjudas en påfyllnadsdos. Hur angeläget är det att alla tar den tredje dosen?
– Det är viktigt, säger smittskyddsläkaren.
Detsamma gäller vikten av att vaccinera åldersgruppen 12–15 år. Där är regionens ambition att vara klar innan jullovet men det kommer att dröja en bit in i januari innan alla fått sin första dos.
– Vaccineringen är ett komplext arbete och vi behöver arbeta parallellt med de olika grupperna.
När är det dags för barn under 12?
– Det har jag inga uppgifter om.
Från den 1 december krävs vaccinintyg för att få lov att gå på arrangemang med fler än 100 personer. Vad tycker du om det?
– Det är en svår fråga som kräver etiska diskussioner, det är ett ingrepp i folks liv och möjligheter att röra sig. Det är inget lättvindigt beslut men smittskyddsmässigt finns det en poäng med denna åtgärd. Det fyller en funktion med att minska smittspridningen bland ovaccinerade som främst riskerar att bli svårt sjuka. Det har också som följd att fler vaccinerar sig även om det inte är huvudsyftet. De som tillhör riskgrupp men är vaccinerade känner sig tryggare.
Kan det bli aktuellt med fler rekommendationer som att till exempel arbeta hemifrån igen?
– Ja, det är en av de åtgärder som kan bli aktuella. Att vi ser en ökning av smittan är så klart oroväckande men än kan vi inte dra någon slutsats av det utan hoppas att vi kan fira jul som vanligt, säger Maria Ryberg-Mo.


SENASTE TV-NYHETERNA

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka
SPORT 2022-01-26 KL. 15:47

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Asperot stannar i elitettan
FOTBOLL 2022-01-26 KL. 09:00

Asperot stannar i elitettan

Reningsverket försenas - krav på ny utredning
NYHETER 2022-01-26 KL. 06:40

Reningsverket försenas - krav på ny utredning

Hanhals föll efter galen andra period
ISHOCKEY 2022-01-25 KL. 22:10

Hanhals föll efter galen andra period

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-