NYHETER 2021-09-20 KL. 19:00

Surt missa medalj – men kul ändå

Någon pallplats i forsknings-EM blev det inte för landslagskillarna från Vallda. Men deras studier av aerodynamiken hos pappersflygplan kan mycket väl komma att revolutionera framtidens elflygplan. William McGillivray, Linus Karlsson och Viktog Brink fortsätter gärna samarbeta - då de pluggat klart på universitetet.

Surt missa medalj – men kul ändå

Att representera Sveriges unga forskare har inte varit det lättaste under pandemin. Men Valldakillarna William Mc Gillivray, Linus Karlsson och Viktor Brink har lyckats. I helgen som gick avslutade de sina planerade landslagsinsatser, med att delta i forsknings-EM. 

Studerat aerodynamiken


Med projektet “Aerodynamiken hos pappersflygplan” tävlade de mot Europas allra mest framstående unga forskare. 

Genom att studera hur utformningen av olika pappersflygplansvingar påverkar planens flygförmåga har de tre Valldakillarna lärt sig massor om aerodynamik. Kunskaper de i flygtrafikens eldrivna framtid hoppas få möjlighet att arbeta vidare med – tillsammans. 

“Känns lite surt” 


Någon pallplats i EM blev det dock inte. 

– Klart det känns lite surt när man jobbat hårt med ett projekt. Men konkurrensen var hård, vilket den självklart blir när det handlar om ett EM, säger William Mc Gillivray. 

– Men aerodynamiken hos pappersflygplan och vilka faktorer som påverkar flygsträckan är kunskaper som kan vara viktiga för flygplansindustrin. Principerna fungerar på samma sätt, fyller Viktor Brink i. 

Vänner som håller kontakt 


Deltagandet i EM blir den sista planerade landslagsinsatsen trion deltar i. Nu väntar plugg på universitet och högskolor - något som forskartrion från Vallda tror blir svårt att kombinera med fortsatt forskning. 

Men så snart studierna är avklarade hoppas de tre barndomsvännerna kunna återkoppla till varandra, för att få fortsätta forska om flygplan – och för att få jobba ihop igen. 

– Vi har gått i samma klass i tio år. Vi är bästa vänner som kommer att hålla kontakt även i framtiden och som redan gjort flera arbeten och rapporter tillsammans. Att arbeta ihop senare skulle vara väldigt roligt. Vi har en bra kemi som gör att vi jobbar väldigt bra tillsammans, säger William McGillivray. 

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.