NYHETER 2023-03-01 KL. 15:40

Strömmen tillbaka på Nidingen – efter två veckors avbrott

Av Julia Sandstén Vikberg

Efter att ha varit utan ström i två veckor har Nidingen nu fått tillbaka elen, precis i tid för när ornitologerna påbörjade årets ringmärkning och fågelstudier på ön.

Strömmen tillbaka på Nidingen – efter två veckors avbrott
Elektriker följde med ornitologerna till Nidingen i tisdags för att undersöka varför strömmen var borta. Foto: Uno Unger

TV-klipp och nyheter

Det var en boende i Åsa som har utsikt mot en fyr på Nidingen som för cirka två veckor reagerade på att fyren inte lyste.
– Den boende ringde Nidingens Vänner och sa att fyren inte har lyst på några dagar och undrade om vi kände till detta. Det gjorde vi inte, säger Uno Unger.
Uno Unger är ledamot i Nidingens Vänner och även medlem i Göteborgs ornitologiska förening som har en fågelstation på Nidingen. På ön finns, förutom fyrar, en anläggning med vandrarhem och bostad för ornitologerna och allt detta får el genom en strömkabel från land. När Nidingens Vänner fick reda på att ön var utan ström kontaktade de Sjöfartsverket, som äger fyren och kabeln, som i sin tur kontaktade Vattenfalls elektriker. Det dröjde sedan två veckor utan att något hände. I tisdags skulle ornitologerna påbörja årets verksamhet på Nidingens fågelstation och kontaktade därför Vattenfall igen.
– Vi fick kontakt med de som skulle fixa elen och då följde de med oss när vi hade vår premiärtur till Nidingen. Två elektriker följde med ut till Nidingen i vår båt och en elektriker var på land för att undersöka ledningen där, säger Uno Unger.
Felet hittades på land, strax innan omkopplingen till elkabeln. Elkabeln ut till Nidingen fungerade som tur är som den ska. När elektrikern hade fixat felet och elen slogs på igen försvann den dock snabbt igen. Det blev en överbelastning som gjorde att säkringarna gick. Detta kunde dock elektrikerna på Nidingen fixa snabbt, så elen på ön kom tillbaka.
– Just nu är allt frid och fröjd. Vi har två personer som jobbar ute på fågelstationen nu. Det är tur att elen kom tillbaka nu när vi påbörjar vår verksamhet, säger Uno Unger.


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.