NYHETER 2022-07-02 KL. 16:28

Stort intresse för flygturer i Fjärås

Av Embla Starke Sundén

Kungsbacka ultralätt flygklubb anordnar en prova-på-dag på klubben i Fjärås. Intresset är stort och många har samlats. En hel del står på tur för att prova på att flyga, medan vissa följer flygturen från marken.

Stort intresse för flygturer i Fjärås
Lotta Orrmarker. Foto: Embla Starke Sundén

Prova-på-dagen är ett årligt evenemang som flygklubben anordnar för att ge folk möjlighet att åka på en tur, för att känna efter ifall de själva vill lära sig att flyga på fritiden. Klubben erbjuder flygkurser som man kan delta i för att ta flygcertifikat.
– Det är många som kommer hit och testar för att sedan komma tillbaka och ta lektioner, berättar Rickard Wanderydz, instruktör och skolchef på klubben.

Lotta Orrmarker är en av de som provar på att flyga ett ultralätt flyg för första gången. Det var efter att ha läst inlägget på Facebook som Lotta lockades till att testa på.
– Jag blev förvånad över hur lugnt det är i start och landning. Jag tycker egentligen att det är lite obehagligt att flyga, men det här var en helt fantastisk känsla, berättar Lotta efteråt.


Åskådare under dagen. Foto: Embla Starke Sundén


Det finns några olika flygplan man kan testa på. Tonny Tunared, en av de flygentusiaster som står bakom evenemanget, rekommenderar alla att testa en så kallad gyrokopter.
– Den har alltså inga vingar utan har istället en rotor som snurrar. Många tycker den ser mer ostadig ut men den där rotorn som snurrar får bättre kontroll över vinden och är det mest stabila planet när det blåser, förklarar han.

Nova, nio år gammal, är förväntansfull inför sin första flygning. Hon ser mest fram emot att få vara så högt uppe i luften, hon älskar nämligen att vara på höga höjder. Nova känner sig inte nervös, utan tycker bara att det ska bli roligt.

Kenth Åkerman har testat att flyga små plan tidigare, då åkte man fyra personer i ett plan. Det han precis landat i är ett plan för två personer.
– Det här för två personer kändes lugnare än de som är något större. Det är inte så värst blåsigt idag, det kanske inte känns så lugnt när det väl blåser på, säger Kenth efter flygturen.


Landning. Foto: Embla Starke SundénSENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.