NYHETER 2022-09-06 KL. 12:30

Stora förändringar på gång för skolor i Åsa

Av Ronny Karlsson

Åsa gårdsskola blir enbart förskola. Den nya Ölmevallaskolan blir en F-3-skola och de äldre grundskoleeleverna placeras på Åsaskolan. Så ser förslaget för ny skolorganisation i Åsa ut.

Stora förändringar på gång för skolor i Åsa
Enligt förslaget blir Åsa gårdsskola enbart en förskola från och med 2026. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

2026 ska den nya Ölmevallaskolan stå klar i Åsa. Den ska byggas vid den norra infarten och ska ha kapacitet för 500 elever. Nu finns förslag på hur de tre olika skolorna ska utnyttjas.
– Det fanns olika alternativ men det var viktigt för oss med ett förslag som skapar hållbarhet över tid, säger Julia Tryggvadottir-Tollesson, biträdande chef på förvaltningen för Förskola & Grundskola.
Enligt förslaget, som ska tas upp i nämndens arbetsutskott under onsdagen, blir den nya Ölmevallaskolan aktuell för elever i förskolan och upp till och med årskurs tre. Åsaskolan blir utbildningsplatsen för elever i årskurserna fyra till nio.
Åsa gårdsskola blir från 2026 enbart förskola och planen är att den förändringen ska täcka upp för ett utökat behov där de kommande åren. I utredningen konstateras att barn i förskoleåldern oftast har behov av en plats nära hemmet. När de sedan blir äldre blir det vanligare att föräldrar väljer skolor längre bort.
– Åsa gårdsskola kommer definitivt att behövas som förskola i framtiden, Åsa växer ju hela tiden, säger Tryggvadottir-Tollesson.
Med den nya organisationen ska verksamheter i tillfälliga paviljonger kunna avvecklas. En central del i arbetet med att ta fram förslaget har varit att skapa en långsiktig lösning för skolverksamheten i Åsa.


Ölmevallaskolan ska stå klar 2026 och byggs vid den norra infarten till Åsa. Skiss: West Estate.


Flera olika lösningar har diskuterats men detta förslag är alltså det som förvaltningen vill gå vidare med. En viktig anledning är att det ger få skolbyten för eleverna.
– Vi har en strategi för våra skolor och i den står det bland annat att eleverna helst bara ska behöva byta skola en gång under grundskoletiden. Vi har haft flera samråd med föräldrar och det här är det förslag som flest varit positiva till. Sedan finns det alltid olika synpunkter, säger Tryggvadottir-Tollesson.
En av anledningarna till att Åsa gårdsskola enbart blir förskola är de trånga lokalerna. I dag får inte en klass på 25 elever plats i ett klassrum. Om skolverksamheten ska fortsätta där krävs det ombyggnationer.
– Den är inte optimal som grundskola, den är egentligen byggd för mindre grupper, menar Tryggvadottir-Tollesson.


TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.