NYHETER 2022-01-18 KL. 06:40

Stor ombyggnation på gång för sjukhuset

Av Christina Wagner

Kungsbacka sjukhus måste byggas om och vissa delar rivas. Region Halland utreder nu vilka lokaler som krävs för att ge plats för framtida verksamhet.

Stor ombyggnation på gång för sjukhuset
Regionpolitiker Tommy Rydfeldt (L) framför huvudentrén till Kungsbacka sjukhus. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Sjukhuset i Kungsbacka har en del från 1930-talet som behöver rivas och paviljonger för Hörselmottagningen och Syncentralen vars bygglov löper ut redan 2023. Även merparten av resterande lokaler är föråldrade, ventilation och takhöjder är till exempel inte anpassade för nya teknikinstallationer och det är svårt att bygga om när stommarna i de olika husen hindrar nya nödvändiga planlösningar. När regionens fastighetsförvaltning gjort en initial kartläggning av sjukhusbyggnaderna är det bara ambulansintaget på sjukhuset som förväntas fungera femton år till utan upprustning.
– För det första har vi en del av sjukhuset som är i mindre bra skick, sedan är det trångt på sjukhuset och paviljongen behöver ersättas. Vi vill kunna utvidga och ha fler saker i Kungsbacka och då behövs ändamålsenliga lokaler, säger Tommy Rydfeldt (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Region Halland.

Stor investering
Regionens politiker har precis gett klartecken till en förstudie för 1,5 miljoner som ska klargöra vilka åtgärder som behövs, även sjukhusen i Varberg och Halmstad ska få en genomgång. Förändringarna på regionens tre sjukhus beräknas kosta mellan sju och tio miljarder kronor. Enligt Tommy Rydfeldt finns runt fyra av dem redan som buffert, resten ska finaniseras med lån när det är dags.
– Vi har en god ekonomi och har ju de senaste åren haft överskott. Vi har till och med höjt skatten med 58 öre för att samla pengar till det här. Vi kommer göra ett stort överskott för 2021 med minst 700 till 800 miljoner, allt samlas till att i framtiden göra de här byggnationerna som är helt nödvändiga, säger han.

Mer vård i kommunen
Helt klart är att Kungsbacka ska få mer vård i framtiden, både region Halland och kommunen växer i antal invånare. Regionspolitikerna har för över ett halvår sedan till exempel beslutat att gråstarrsoperationer numera ska ske i Kungsbacka. Fler expansioner kan bli aktuella.
– Men för att överhuvudtaget kunna ha en diskussion om att expandera så måste det finnas möjlighet till fler lokaler. Förstudien kommer visa vilka, och lokalbehov på sikt. Vad sjukhuset säger att Kungsbacka skulle kunna göra kommer vara väldigt viktigt, säger Tommy Rydfeldt.

Siar om framtida vård
Sjukvården förändras och mycket specialiseras, det får vägas in när verksamheternas behov avgör vad lokalerna ska tillhandahålla i framtiden. En akutmottagning i egen regi blir inte aktuellt eftersom det är för dyrt, akuterna i Varberg och i Mölndal ligger för nära för att motivera kostnaden. Jonas Strand (S), också med i hälso- och sjukvårdsutskottet i Region Halland, vill att verksamheter som kräver många besök ska fortsätta finnas lokalt.
– Som utprovning av hörapparat, eller barnmottagning, det du gör ofta. Det är jätteviktigt att det finns nära, säger Jonas Strand.
Kartläggningen av lokalbehovet beräknas vara klar om ett och ett halvt år.
– Vissa delar är mer akuta än andra, vissa projekt kanske kan göras parallellt. Det är stora investeringar så det gäller att ha allt material framme när beslut ska fattas, säger Tommy Rydfeldt.

Ny detaljplan behövs
Medan sjukhusets behov ännu inte är fullt kartlagda måste en ny detaljplan för området arbetas fram. Istället för paviljongerna intill parkeringen vid huvudentrén och Capios närakut finns till exempel möjlighet till nybyggnation. Fler våningar kan vara en lösning, men andra alternativ kan också bli aktuellt.
– Det är en diskussion som får föras med Kungsbacka kommun, att ta fram en detaljplan som inte är så detaljrik, säger Tommy Rydfeldt.

Läs också:
Kommunalrådet vill vänta med sina krav


TV-klipp och nyheter

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Tio år sedan branden i Innerstaden
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 11:00
Premium

Tio år sedan branden i Innerstaden

Beskedet om byggstart var efterlängtat

Patient låg i sin egen avföring
VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Premium

Patient låg i sin egen avföring

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa
Premium | ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 09:16
Ännu en hemvändare till Hanhals
Premium | BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Suparkompisar åtalas för sexköp
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Stal narkotika i hemtjänsten
Premium | TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Gymnasiegatan avstängd

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.