Stämningsfull avslutning på Språkcaféet
Av Johanna Simonsson
Det är nästan fullt runt borden i Älvsåkers församlingshem. Det är härlig stämning när fikat intas i lokalerna för att fira årets avslutning.
– Vi är drygt 90 personer här idag, säger Marie Kassis, frivillig på Språkcaféet.
Marie Kassis (till vänster) är frivillig på Språkcaféet. Svetlana Stanislavska (näst till vänster) och Olga (till höger) brukar besöka Språkcaféet. Foto: Johanna Simonsson
Vid ett av borden sitter Annika Elm och Cecilie Ingmår som också är frivilliga på Språkcaféet.
– Det är många nysvenskar som bor här. När de flyttade hit så märkte vi att det fanns mycket motstånd. Vi ville istället få dem att känna sig välkomna. Vi såg också ett behov av att få kontakt och komma in i samhället, berättar Elm.
– Jag känner mig rik av detta och får mycket tillbaka. Det är väldigt mycket glädje och skratt, säger Ingmår.
Språkcaféet har öppet en gång i veckan. Dagarna ser olika ut och samtal och hjälp baseras på vad deltagarna har för önskemål.
– Ibland har de böcker med sig eller stenciler. Vi improviserar väldigt mycket. Det är olika nivåer på de som kommer. Vissa har inte skriftspråket med sig medan andra vill veta mer om verb, säger Elm.
Med sitter också Sofia Carlsson, diakoniassistent på Älvsåker församling.
– De som kommer hit är så fokuserade och målmedvetna. De vill verkligen få både det sociala och lära sig språket. Vi hade behövt fler svenskfödda som kan hjälpa till. Det är inte alltid vi får ihop en per bord eller sällskap, berättar Carlsson.
Annika Elm, Cecilie Ingmår, Sofia Carlsson, Marie Kassis och Hans Källgren är alla frivilliga på Språkcaféet. Foto: Johanna Simonsson
Ger glädjeDeltagarantalet går i vågor men som mest har de varit drygt 65.
– Förra året var vi runt fyrtio så det har ökat, säger Carlsson.
En av de andra frivilliga är Marie Kassis som pratar fem språk. Hon sätter sig och pratar med Olga som kom till Sverige för ett år sedan.
– Jag blir glad av att komma hit. Alla är väldigt snälla och hjälper till. Jag kompletterar det jag lär mig på SFI här, säger Olga.
På andra sidan bordet sitter också Svetlana Stanislavska som kommit till Sverige från Ukraina. Hon tycker att kommunikationen har varit det viktigaste med språkcaféet.
– Det är viktigt att vara del i ett socialt samhälle. Vi alla behöver det. Det är ett instrument för integration.
Apiny kommer från Sydsudan och är på Språkcaféet nästan varje vecka. Hon tycker det är viktigt för integrationen. "Det är bra att vi lär oss tillsammans," säger hon medan hon väntar på luciatåget. Foto: Johanna Simonsson