NYHETER 2022-08-01 KL. 13:00

Solrosor mot barncancer

Av Henrik Laurén

Solrosor i kampen mot barncancer är ett rätt nytt projekt hos Barncancerfonden. Det startade för några år sedan med en handfull odlare och nu är 35 odlare runtom i Sverige med. Två producenter i Kungsbacka deltar, Tjolöholms gård och Solrosor i Allarängen med Daniel Eriksson och Niklas Isaksson.

Solrosor mot barncancer
Rejäla blommor. Ingemar Milleson är en lång man och nu börjar solrosorna nå hans längd. Tjolöholms Gård har solorosor på en halv hektar för Barncancerfondens kampanj. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

Odlare som deltar i projektet satsar frö och arbete att så solrosor. Då de blommar är det fritt att plocka mot att man swishar ett bidrag till Barncancerfonden.

– Läste om Barncancerfonden och solrosor i en lantbrukstidning och beslöt att vi är med. Passar oss som hand i handske att göra en god insats. Många drabbas av cancer och ännu fler känner någon som drabbats. Det här handlar om att hjälpa barn och barnfamiljer, säger Ingemar Milleson vid Tjolöholms Gård.

Gården odlar spannmål, raps, gräs och bönor på 300 hektar. En del säljs och en del blir foder för gårdens cirka 300 djur.

– Vi har solrosor på en halv hektar, en 1 000 meter lång sträng mellan dike och fält vid vägen till gården. De börjar blomma nu och blommar fyra till sex veckor. Finns hur mycket som helst, bara att plocka och ge ett bidrag. Swishnumret finns på skyltar vid solrosorna. Tag med sax, kniv eller sekatör, det går inte att bryta av solrosor, säger Ingemar.

Han räknar med minst 100 000 kronor till insamlingen och hoppas på det dubbla för Tjolöholms del. I fjol inbringade solrosprojektet totalt 1,1 miljoner kronor till Barncancerfonden.

– Pengar som är livsviktiga och som bland annat räcker till att finansiera en forskare som bedriver spjutspetsforskning inom barncancer under ett helt år, säger Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden.

Nu då solroskampanjen är etablerad hoppas man på en rejäl ökning.

Pengar och miljövärden

– Vi har fått fantastiskt respons av kunder. Slottet drar mycket folk och vi har vår gårdsbutik här. Det är rörelse i området, hoppas att många plockar och swishar, säger Ingemar Milleson.

Insamlingen för Barn-cancerfonden är det viktiga och på köpet kommer miljövärden. Solrosor pryder landskapet och gillas av pollinerare som humlor, bin och fjärilar.

– Annars har vi ängsblommor, nu är det solrosor. Vi blandade frön av olika sorter och de växer blandat. Solrosor är fina, min egen favorit är den med svart i mitten, säger Ingemar Milleson.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.