NYHETER 2022-01-06 KL. 16:00

Smycke värderat till miljoner på Tjolöholm

Av Eric Andersson

Avsnittet av Antikrundan som spelades in på Tjolöholms slott under sensommaren finns nu tillgängligt på SVT Play. I avsnittet värderas ett föremål till häpnansväckande 1,5–2 miljoner kronor.
– Det är väldigt ovanligt, säger smyckesexperten Carolina Lüür.

Smycke värderat till miljoner på Tjolöholm
Det var flera spännande föremål som värderades till höga summor när Antikrundan besökte Tjolöholms slott under sensommaren. Foto: Kristian Alm

Den högst värderade föremålet i avsnittet från Tjolöholms slott är ett smycke från Carl Fabergé. Ägaren berättar att systern till hennes farmors syster arbetade som sjuksköterska under andra världskriget och fick smycket av Alfred Nobels brorson, Emanuel Nobel, som var en god vän till Carl Fabergé.

Smycket består av slipad bergkristall med silver i hängöglan och rosenslipade diamanter. Det är dessutom designat av Alma Pihl som i hemlighet designade smycken åt Carl Fabergé. Smycket värderas av smyckesexperten Carolina Lüür till 1,5–2 miljoner kronor.

– Det är viktigt att poängtera att värderingen är under förutsättning att allt stämmer. I och med att det är ett av världens mest eftersökta och berömda smycken finns det mycket förfalskningar. När vi får in saker är det verkligen där och då, vi vet ingenting i förväg, säger Carolina Lüür till Norra Halland.


Smycket värderades högt av experten Carolina Lüür. Foto: SVT


Det är flera faktorer som ligger till grund för den höga värderingen.

– Liknande smycken har gått för den summan på auktion. Anledningen till att det är värt så mycket pengar tror jag är kombinationen av Fabergé, Alma Pihl och Nobel. I det här fallet fanns det en väldigt bra proveniens där man verkligen kunde spåra smycket bakåt i tiden, säger Lüür.

Hur ovanligt är det att ni får in ett så värdefullt smycke?

– Det har aldrig hänt tidigare under tiden jag varit med. Vi har haft ett Fabergé-smycke någon gång tidigare, men då fanns inte samma proveniens och då blir det inte samma summor.

Andra anmärkningsvärda föremål och värderingar från programmet:

En tavla målad av Otto Hesselbom som ägaren köpte för 50 kronor på loppis. Konstexperten Andreas Rydén värderar den nu till mellan 15 000 och 20 000 kronor.

Autografer från The Beatles på ett programblad från 1963 värderades till 100 000 kronor. En summa som ägaren hävdade att han inte hade några planer på att sälja för i hopp om ett ännu högre värde ju längre tiden går.

En tavla från konstnären John Bauer vars värde av ägaren uppskattades till 10 000 kronor. Men utropet på auktion hade förmodligen varit ungefär 200 000 kronor enligt experten Lena Rydén.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-