NYHETER 2022-01-15 KL. 14:00

SMS påminner om vaccinering

Av Kristian Alm

Smittspridningen är dramatisk och även om omikronvarianten verkar mildare innebär det en snabbt ökande belastning på vården. Samtidigt finns det gott om tider för vaccination. Tredje sprutan lockar än så länge färre – nu får 20 000 hallänningar påminnelse via SMS.

SMS påminner om vaccinering
Foto: Pixabay

De nya restriktionerna får kritik från båda håll – för mesigt, tycker vissa partier, medan andra hävdar att det borde räcka med covidpass i stället för stängda krogar och färre besökare på kultur och sport.
Det är en svår avvägning. Omi-kronvarianten verkar ha tagit över helt, och för de flesta innebär det milda symptom.
Men samtidigt verkar den slå rakt igenom vaccinationen, och det finns bedömningar som talar om att hälften av befolkningen kommer att smittas innan fjärde vågen klingar av. Mest oroande är att andelen av testerna som är positiva stigit från några få procent till vart fjärde test.
Det är även osäkert när vågen når sin topp. Folkhälsomyndighetens tidigare scenario talade om ett par veckor in i januari, men nu verkar det snarare kunna toppa kring sportlovet när folk från olika delar av landet möts.

Hårt arbete

För regionerna har den senaste perioden inneburit hårt arbete i att skala upp vaccinationsinsatsen.
- Men vi ser att vi är i ett annat läge än i våras. Då var det ett stort tryck på vaccinationen, medan vi nu ser att vi har en andel som ännu inte har valt att ta nästa dos. Deras tider är obokade skulle man kunna säga och gruppen växer vecka för vecka, förklarar Daniel Hedeholt, verksamhetschef med ansvar för vaccinationscentralerna i Region Halland.
I veckan har det visserligen varit hårt tryck på Kungsbackas vaccinationscentral i Elektronen, men fortfarande är det många i Halland och Kungsbacka som inte tagit tredje sprutan, och det finns utrymme för betydligt fler unga.
I dagarna börjar sms skickas ut med erbjudande om att boka tredje dos till personer som redan nu kan ta sprutan men ännu inte bokat en tid. I första läget är det en grupp på 20 000 personer i blandade åldrar som kommer att få en påminnelse under de kommande åtta dagarna. Den kortade tiden till fem månader medan sprutor som beslöts på onsdagen är då inräknad.
Beskedet om kortad tid mellan doserna verkar också ha fått snabbt effekt. Bara under torsdagsmorgonen var det 1 000 hallänningar som anmälde sig.

Många ovaccinerade

För även om vaccinationen inte verkar kunna stoppa omikron gör den symptomen betydligt mildare. Det är helt avgörande för hur stor belastningen ska bli för sjukvården. 75 procent av de som vårdas på intensiven med covid är ovaccinerade.
De äldre ligger bra till, men vid årsskiftet var 25 procent av kungsbackaborna mellan 18 och 30 inte vaccinerade.
– Vi är i en väldigt svår situation just nu och vi vet inte vad som väntar i vår direkta närtid. Men vi vet att vaccinationen minskar risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 och därmed bidrar det även till att minska belastningen på sjukvården. Det är det starkaste redskapet vi har för att bekämpa pandemins verkningar på lång sikt, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Som Norra Halland berättat på nätet är det nu så hård belastning på labbet som tar emot pcr-tester att man inte längre kan garantera svar inom tre dagar. Under vecka 1 togs ca 27 000 prover med en andel på drygt 25 procent positiva svar.


Antal vaccinerade vecka för vecka sedan årsskiftet 2020-2021 fram till förra veckan. Det är långt kvar innan tredje dosen når upp till de andra kurvorna. Grafik: Region HallandAntal vaccinerade i Halland i olika åldergrupper. Grafik: Region Halland


Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Sällskapet Ebbe gör Marias resa i Stättared

SENASTE TV-NYHETERNA

Polisen utreder dödsolyckan på E6
NYHETER 2022-08-09 KL. 09:49

Polisen utreder dödsolyckan på E6

Städning startar Västerhavsveckan
NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

”Folk förvånas över både liv och skräp i vattnen”

500 drabbades av strömavbrott
NYHETER 2022-08-09 KL. 07:25

500 drabbades av strömavbrott

”Krokiga vägar och en glass på det...”
FAMILJ 2022-08-08 KL. 20:30

”Krokiga vägar och en glass på det...”

Mikael, MC-entusiast som inte trivs på motorvägen

Dubbelgaraget övertänt
NYHETER 2022-08-08 KL. 20:05

Dubbelgaraget övertänt

Nu renoveras huset från 1600-talet
NYHETER 2022-08-08 KL. 19:00

Nu renoveras huset från 1600-talet

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök
NYHETER 2022-08-08 KL. 14:03

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.