NYHETER 2022-09-07 KL. 20:00

Slog spettet i strömkabel på 10 000 volt

Av Christina Forlin

En dag i mitten av mars skulle Marco Schöneman byta en stängselstolpe i hästhagen i Stråvalla. Han tog spettet och slog ner i marken – och träffade en strömkabel på 10 000 volt.

Slog spettet i strömkabel på 10 000 volt
Bytet av stängselstolpen den 14 mars i år var förenat med livsfara, spettet träffade en kabel med 10 000 volt. Marco Schöneman är glad att han lever. Foto: Christina Forlin

Eldsflammor flög upp ur jorden och Marco Schöneman kastades bakåt. Det brann i kabeln och gräset runt om fattade eld. Full av adrenalin släckte han lågorna genom att trampa runt, rejäla stövlar hade han på sig.
– Det kanske var dem som räddade mitt liv, funderar han nu ett halvt år senare.
Chockad tog han sig tillbaka till sitt hus några hundra meter bort och kunde konstatera att strömmen var borta.
Han gick vidare till en granne, ingen ström där heller. Grannen hjälpte Marco att kontakta Ellevio som äger elnätet för att anmäla att kabeln var sönder.
En underentreprenör kom ganska omgående för att laga brottet, Marco hade släckt strömmen för 400 hushåll.

För grunt
Men hur kunde det var möjligt att spettet kunde slå rakt igenom en högspänningskabel på 10 000 volt?
– Den visade sig vara nedgrävd alldeles för grunt. Bara på 30 centimeters djup, säger Marco.
Något annat än en gul plastremsa någon decimeter ovanför kabeln fanns inte som förvarnade, och den ser man inte om man spettar.
– Nuförtiden är visst kablarna bättre skyddade, både med kraftigare slang och ett skikt med makadam/grus runt om, säger han.
Han är evigt glad att han överlevde, det är även frun Yvette Schöneman.
– Jag har aldrig hört Marco så rädd som när han ringde och berättade vad som hänt, säger hon.
Sedan den 14 mars är det många frågor som snurrar i Marcos huvud.
– Jag anmälde dagen efter händelsen till polisen, mitt försäkringsbolag och Elsäkerhetsverket. Jag har även gjort en läkarundersökning som inte visar på några men just nu, men det kan dyka upp senare.

Besviken
Han tycker han har fått bra bemötande från alla, utom från Ellevio som är ansvariga för kabeln.
– Efter händelsen hörde jag först inget från dem. I stället skickade de en räkning på närmare 30 000 kronor för kabeln som måste lagas. Och dessutom var det inte Ellevio själva som skickade den utan Svensk skadereglering. Det visades sig vara en rutin från deras sida.
Marco bestred fakturan, och fick till slut rätt. Men något skadestånd från Ellevio för det inträffade har inte Marco fått. Över huvud taget tycker han bemötandet från nätbolaget varit under all kritik.
– Jag tycker det är oerhört märkligt att de skickade en faktura. Det är de som borde betala mig, jag kunde ha varit död.
Marco och Yvette nöjde sig inte med att kabeln var lagad, den måste förstås också grävas ner djupare. En strömförande kabel på 10 000 volt ska ligga på 55 centimeters djup.
Marco hade som sagt anmält händelsen till Elsäkerhetsverket, dit tillbud och olyckor ska anmälas. I juni kom Ellevio tillbaka och grävde ner kabeln på rätt djup på den sträcka som går över Marco och Yvettes mark. Frågan är nu hur djupt den ligger på åkrarna runt om.
– Grannarna är ganska skärrade, säger Yvette.


Ellevio svarar:

"Förenat med livsfara"

– Vi förstår att det var en chock för personen, att komma åt kablar är förenat med livsfara, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Kabeln som Marco Schöneman kom i kontakt med grävdes ner 2007, på rätt djup vilket är under 55 centimeter enligt Jesper Liveröd.
– Det har gått 15 år och under den tiden kan mycket hända. Här verkar kabeln ha tryckts upp, vi misstänker att det kan vara tjälen som har bidragit till det.
De stickprovsundersökningar som gjorts i området har inte visat något att anmärka på vad gäller kabeldjupet, enligt Jesper Liveröd. I juni i år grävdes kabeln i hästhagen ner till rätt djup.
– Elnät är i någon mån organisk infrastruktur, det utsätts för väder och vind, förändringar i miljön, och även kablar i marken kan påverkas. Det här är dock en ovanlig händelse, jag har inte hört talas om något liknande fall. Jag tycker inte man behöver gå omkring och vara orolig.
Förstår uppröd
Att Ellevio skickade en räkning tycker inte Jesper Liveröd är så märkligt, även om han förstår att Marco Schöneman blev upprörd.
– När skador på elkablar registreras anmäls det till Svensk skadereglering, som åverkan. Det är en ganska vanlig företeelse i vår värld, då och då går kablar sönder när entreprenörer och markarbetare som inte har koll på vad som finns i marken gräver av dem.
– I det här fallet blev det fel, och när vi fick reda på det gav vi order om att ersättningskravet skulle tas bort omedelbart. Det är ju ett olycksfall som kunde gått illa.
Beträffande skadestånd för sveda och värk så har Marco Schöneman enligt Jesper Liveröd inte kommit in med ersättningsanspråk än. Om han vill göra en skadeståndsanmälan står det honom fritt att göra det.
– Men kunden måste själv anmäla det enligt det system för skadeståndsanmälan vi har.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter