Skickliga lärare prisade
Av Kristian Alm
En skicklig matematiklärare och en sammansvetsat arbetslag som klarat utmaningen att stötta introduktionselever under pandemin – det är årets Lära för livet-pristagare.
Kerstin Wikner, Veronica Johansson, Anna Ahlqvist, Adam Admoni och Emy Palmér, en del av det arbetslag på Introduktionsprogrammet på Aranäs som på tisdagskvällen fick kommunens Lära för livet-pris.
Foto: Kristian Alm
Varje år delar Kungsbacka kommun ut Lära för livet-priset för betydelsefulla insatser inom förskoleverksamhet, grundskola, gymnasie- samt vuxenutbildning. Genom priset kommunen vill stimulera till utveckling inom alla delar av skolans verksamhet i Kungsbacka och belöna den eller de som genom sitt arbetssätt medverkar till detta.
I år gick gymnasiepriset till arbetslaget för introduktionsprogrammen på Aranäsgymnasiet. Fem av tio lärare i arbetslaget var på plats i fullmäktige på tisdagskvällen för att ta emot priset.
Det blev blommor och 10 000 kronor i pris, där juryn bland annat slog fast:
"Arbetslaget har varje dag erbjudit försklassig undervisning på plats och digitalt för introduktionsprogrammens elever. En målgrupp som i vanliga fall har utmaningar och som drabbats extra hårt av pandemins restriktioner."
– Vi är tio som gör det här tillsammans varje dag, och som under covid inte bara tagit emot elever på skolan utan också haft många elever hemma under covid. Det har inte varit lätt, en del elever har inte ens internet hemma, eller bor många i en tvårumslägenhet. Det har varit ett slitsamt år, men vi är glada att vi kunnat möta dem, sade läraren Anna Ahlqvist i sitt tacktal.
En bra sak har pandemin fört med sig – utvecklad digital pedagogik. Nu kommer arbetsgruppen att fortsätta arbetet genom ett forskningssamarbete med Chalmers med fokus på VR-teknik för elever med stor skolfrånvaro.
Med VR-glasögon (virtual reality) ska barnen kunna vara mer närvarande i undervisningen.
MatematikPå grundskolan gick priset till Irina Ramken, förstelärare i matematik på Åsaskolan. Ur motiveringen:
"En skicklig lärare för såväl elever som har svårt att förstå matematik som för de som behöver utmaningar för att utveckla sin matematikförmåga så långt det går. Ständigt uppdaterad om forskning och nyfiken på nya inlärningsmetoder."
En förstelärare ska driva skolutveckling och dela med sig av sina kunskaper till kolleger, och Irina Ramken avslöjade i sitt tacktal en liten pedagogisk "hemlighet":
– Vi jobbar mycket med problemlösning, och jobbar i grupp om tre eller fyra elever. När de löser problemen tillsammans pratar de matematik och använder begreppen, det hjälper dem att förstå matematik.
Irina Ramkhen, förstelärare i matematik på Åsaskolan, och rektor Ulrika Jansson som hon jobbar tätt ihop med.
Foto: Kristian Alm