NYHETER 2022-11-10 KL. 08:00

Skakigt läge för Nidingen - åtgärder på gång

Av Kristian Alm

Fyrarna står utan dörrar, ett tak läcker in och fortfarande finns det ingen lösning för framtida elförsörjning – läget är lite skakigt för Nidingen.

Skakigt läge för Nidingen - åtgärder på gång
Tak och dörrar behöver repareras. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Norra Halland har vid flera tillfällen berättat om oron för att strömmen ska brytas till Nidingens fyrplats.
Till ön går en strömkabel som både försörjer fyrarna och anläggningen med vandrarhem och bostad för ornitologerna. Fyren och elkabeln ut dit ägs av Sjöfartsverket. Statens Fastighetsverk ansvarar för byggnaderna på ön.
Men kabeln är utsatt i stormar och saltvatten, och en reparation skulle gå på många miljoner. Därför har Sjöfartsverket planerat att sätta dit solceller.

Solpanel
En solpanel som fästs på fyrtornet blir både miljövänligare och billigare. Tidigare har inte tekniken klarat räckvidden, men nu finns led-lampor som gör det, om man går ner lite i lysvidd.
Därför ville även Fastighetsverket byta till en större anläggning med solceller, som skulle placeras på marken nordost om fyrplatsen. Men länsstyrelsen sa nej till anläggningen, som man menade skulle förstöra den unika kulturmiljön.
Just nu står ärendet och stampar. Sjöfartsverket har inte satt planerna i verket, och enligt fyringenjör Jonas Belfrage lär inget hända det närmsta halvåret i alla fall.
Under tiden vet inte Statens fastighetsverk riktigt hur man ska gå vidare.
– Än så länge köper vi el från Sjöfartsverket och deras kabel. Nu när elpriserna ökat så kraftigt funderar vi på om vi skulle göra en ny förändrad ansökan om solel för att se om den skulle kunna godkännas. Men det är inte bestämt, berättar fastighetsförvaltare Thomas Andreasson.

Inga dörrar
Men det är inte bara elen som ställer till det. Föreningen Nidingens vänner är minst sagt oroliga för byggnaderna på ön, som de menar riskerar att förfalla.
Ordförande Henrik Dahlquist har upprepade gånger krävt att dörrarna till fyrarna repareras, liksom taket till Ornitologernas hus som läcker vatten.
– Det ska åtgärdas inom fjorton dagar, lovar Thomas Andreasson.
– Dörrarna hade svällt och gick inte att stänga, så för att de inte skulle stå och slå i vinden plockade vi ner dem. Men det är gamla dörrar, så de ska repareras.
Men Nidingens vänner vill ha ytterligare förbättringar. När det är gott om besökare på sommaren räcker inte toaletterna till. Där har ordförande Henrik Dahlquist tidigare sagt till Norra Halland att man hoppas att kommunen ska kunna hjälpa till med finansieringen.



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter