Semestern är en farlig tid - för mobilen
Sommarmånaderna är härliga. Men de är också den tid då flest svenskar råkar ut för olyckor som involverar våra mobiltelefoner. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.
Under juni, juli och augusti anmäls ungefär dubbelt så många mobilskador som under vintermånaderna december, januari och februari.
”Vi tar med den överallt”
– På sommaren är folk mer utomhus och utför olika aktiviteter. Mobilen lever farligt eftersom man gärna vill ha med den överallt. Bad, cykling och båtturer är typiska riskaktiviteter där mobiler ofta är i bakfickan på shortsen istället för att ligga säkert i väskan, förklarar Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Till och med i duschen
Studerar man resultatet av en undersökning om just mobilskador som försäkringsbolaget If har gjort verkar det inte finnas något ställe vi inte kan tänka oss att ta med oss våra älskade mobiler till.
63 procent av de tillfrågade tar med sin mobiltelefon till stranden. 38 procent har den med när de utför trädgårdsarbete. En av tio tar till och med mobilen med sig in i duschen.
”Skador kan undvikas”
Konsekvensen blir inte så sällan att mobilens ägare måste vända sig till sitt försäkringsbolag för att be om ersättning. De vanligaste skadorna är skadat glas, skadade baksidor och fuktskador.
– En mobiltelefon som får displayen krossad kan ofta lagas. Men hamnar den i vattnet till exempel är det inte alltid möjligt eftersom den då ofta blir helt förstörd. Många skador kan trots allt undvikas om man hanterar sin mobil mer varsamt, säger Jenny Rudslätt.
Se över ditt skydd
Vill man försäkra sig om att få ersättning från sitt försäkringsbolag ska man alltså se över sitt försäkringsskydd – innan olyckan är framme.
– Blir mobilen stulen vid inbrott hemma, vid fickstöld eller överfall räcker grundskyddet i hemförsäkringen för att du ska kunna få ersättning. Om du tappar mobilen så att glaset spräcks eller mobilen skadas behöver du ha allriskförsäkring för att kunna få ersättning. Den kallas även för drulleförsäkring bland vissa försäkringsbolag, säger Jenny Rudslätt.
Svårt få full ersättning
Har din mobil något år på nacken när du tappar den i gatan får du räkna med att försäkringsbolaget gör så kallat åldersavdrag innan försäkringsersättningen betalas ut. Värdet på mobiler sjunker så snabbt att de redan efter ett par år kan anses ha så lågt värde att de är omöjliga att ersätta. Det händer också att självrisken överstiger mobilens värde.
Om telefonen du tappar i gatan ägs av en annan person, exempelvis din arbetsgivare, kan du inte få ersättning från din hemförsäkring.
Läs fler nyheter här