NYHETER 2021-08-03 KL. 11:15

Semestern är en farlig tid - för mobilen

Sommarmånaderna är härliga. Men de är också den tid då flest svenskar råkar ut för olyckor som involverar våra mobiltelefoner. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

Semestern är en farlig tid - för mobilen

Under juni, juli och augusti anmäls ungefär dubbelt så många mobilskador som under vintermånaderna december, januari och februari.

”Vi tar med den överallt”


– På sommaren är folk mer utomhus och utför olika aktiviteter. Mobilen lever farligt eftersom man gärna vill ha med den överallt. Bad, cykling och båtturer är typiska riskaktiviteter där mobiler ofta är i bakfickan på shortsen istället för att ligga säkert i väskan, förklarar Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Till och med i duschen


Studerar man resultatet av en undersökning om just mobilskador som försäkringsbolaget If har gjort verkar det inte finnas något ställe vi inte kan tänka oss att ta med oss våra älskade mobiler till.

63 procent av de tillfrågade tar med sin mobiltelefon till stranden. 38 procent har den med när de utför trädgårdsarbete. En av tio tar till och med mobilen med sig in i duschen.

”Skador kan undvikas”


Konsekvensen blir inte så sällan att mobilens ägare måste vända sig till sitt försäkringsbolag för att be om ersättning. De vanligaste skadorna är skadat glas, skadade baksidor och fuktskador.

– En mobiltelefon som får displayen krossad kan ofta lagas. Men hamnar den i vattnet till exempel är det inte alltid möjligt eftersom den då ofta blir helt förstörd. Många skador kan trots allt undvikas om man hanterar sin mobil mer varsamt, säger Jenny Rudslätt.

Se över ditt skydd


Vill man försäkra sig om att få ersättning från sitt försäkringsbolag ska man alltså se över sitt försäkringsskydd – innan olyckan är framme.

– Blir mobilen stulen vid inbrott hemma, vid fickstöld eller överfall räcker grundskyddet i hemförsäkringen för att du ska kunna få ersättning. Om du tappar mobilen så att glaset spräcks eller mobilen skadas behöver du ha allriskförsäkring för att kunna få ersättning. Den kallas även för drulleförsäkring bland vissa försäkringsbolag, säger Jenny Rudslätt.

Svårt få full ersättning


Har din mobil något år på nacken när du tappar den i gatan får du räkna med att försäkringsbolaget gör så kallat åldersavdrag innan försäkringsersättningen betalas ut. Värdet på mobiler sjunker så snabbt att de redan efter ett par år kan anses ha så lågt värde att de är omöjliga att ersätta. Det händer också att självrisken överstiger mobilens värde.

Om telefonen du tappar i gatan ägs av en annan person, exempelvis din arbetsgivare, kan du inte få ersättning från din hemförsäkring.

Läs fler nyheter här

BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
Premium

"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"
Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.