Så väljer du grill
Av Julia Sandstén Vikberg
Grillsäsongen har börjat. Men vad ska man tänka på när man köper en grill? Vad får man om man köper en för 50 000 istället för 1 500? Och vilka är de senaste trenderna? Thomas Eliasson, delägare på Lindarn, guidar i grilldjungeln.
Enligt Thomas Eliasson, delägare på Lindarn i Åsa, säljer butiken flest grillar på våren. Foto: Julia Sandstén Vikberg
På Lindarn i Åsa finns grillar i alla olika stolekar och med alla möjliga olika finesser. Priserna skiljer sig från den billigaste för 1 500 kronor till den allra dyraste för 50 000 kronor. Att som kund veta vilken man ska välja är inte det enklaste. Enligt Thomas Eliasson är det första steget att bestämma sig för om man vill ha en gasolgrill eller en brikettgrill.
– Det som skiljer dem åt är snabbheten. Med gasol är du uppe i temperatur på fem minuter. Så vill man ha smidigheten är gasol bäst, säger Thomas Eliasson.
Olika prisklasserSmidigheten kostar dock. Butikens brikettgrillar kostar mellan 1 500 till 5 000 kronor, medan gasolgrillarna ligger på mellan 5 000 och 50 000 kronor. Den allra dyraste grillen är en gasolgrill från Weber som är utrustad med sex brännare, sidobrännare, sear station, integrerad termometer och mycket annat. Grillen är så pass stor att man enligt Thomas Eliasson kan grilla för upp till 30 personer med den grillen. Butiken säljer den grillen till omkring 15-20 kunder om året.
– Det är kanske för den som har en stor altan och vill ha en stor grill.
Är det en statusgrej att köpa en sådan dyr grill?
– Jag vet inte, men det är väl inte ovanligt att de som köper en sådan här grill har ett fint hus och en fin bil och då också vill ha en fin grill, säger Thomas Eliasson.
Butikens billigaste grill är en liten kompakt, portabel grill som kostar 1 590 kronor. Enligt Thomas Eliasson köper den generella köparen varken de dyraste eller billigaste grillarna.
– De vanligaste är att man köper grillarna som ligger mellan 9 000 och 15 000 kronor.
Det här är butikens dyraste grill som kostar kring 50 000 kronor. Den är stor, har sex brännare och flera finesser. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Nya trenderDe flesta moderna grillarna är utrustade med de senaste finesserna. Bland annat så har de flesta en inbyggd termometer som är kopplad till en app i mobilen samt en sear station, vilket är en extra brännare med hög effekt.
– Det är att få grillränder. Du vet de där mönstrena i köttet som grillat kött kan ha när du äter det på en restaurang, säger Thomas Eliasson.
En relativ ny trend är att grilla med pellets. Det är främst för smaken som man väljer en pelletsgrill.
– Det det ger inte samma smak som med kol eller gasol. Smaken kan vara rökigare. Men det tar längre tid att grilla med pellets, det kan ta fem till sex timmar, säger Thomas Eliasson.
Det här är butikens billigaste grill. Det är en portabel, kompakt grill som kostar kring 1 500 kronor. Foto: Julia Sandstén Vikberg