Så ska satsningen på reningsverket räddas
Av Ronny Karlsson
Bättre rening men lägre kapacitet än planerat. Det är kommunens lösning för att få gå vidare med utbyggnaden av reningsverket vid Hammargård. Men om det nya förslaget också får nej förlorar man flera år i tid och projektet blir mycket dyrare.
Monica Neptun hoppas att kommunens nya förslag ska vara lösningen för en utbyggnads av reningsverket. Foto: JohannaSimonsson/Ronny Karlsson
Det var för två veckor sedan som Norra Halland avslöjade att Länsstyrelsen sade nej till kommunens förslag på en upprustning av reningsverket. Kapaciteten behöver ökas i takt med att befolkningen ökar, men Länsstyrelsen menar att djur- och växtlivet i Kungsbackafjorden skulle påverkas för mycket av utbyggnaden.
Miljöprövningsdelegationen kommer att avgöra ärendet under hösten, men Länsstyrelsen synpunkter väger tungt och nu har kommunen agerat för att om möjligt få i genom utbyggnaden.
– Vi ska skicka in ett svar där vi försöker att hitta en lösning. Det handlar om att vi får en ännu bättre rening, men att kapaciteten sänks en del, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för teknik.
Hon menar att även med den nya lösningen ska reningsverket kunna hantera det som krävs i kommunen.
– Det är inte så att vi slår i taket om två år, men på sikt behöver vi ha en lösning. Vi vill att det ska bli så rent som möjligt i vårt reningsverk och helst vill vi bygga något som kan användas under lång tid, säger Neptun.
Om det blir ett nej till utbyggnaden står det stora pengar på spel. Utbyggnaden av Hammargårds reningsverk skulle kosta ungefär en halv miljard, men övriga lösningar innebär helt andra investeringar.
Vid ett nej kan det bli aktuellt med antingen ett nytt reningsverk vid Ysby, en utbyggnad i Lerkil, eller att det byggs ett avloppstub som leder vattnet längre ut i havet. Samtliga alternativ landar betydligt högre i kostnad, troligen kommer man inte under en miljard kronor.
– Om vi skulle välja tuben så krävs det nya tillstånd också. Då ska Vattenmyndigheten kopplas in. Vi kan räkna med att få vänta 3-4 år, säger Neptun.
Nu väntar en nervös väntan fram till att Miljöprövningsdelegationen kommer med sitt beslut under hösten.