NYHETER 2021-10-12 KL. 07:10

Så ser kommunen på synskadades problem

Av Eric Andersson

Farliga gångpassager, gatupratare som blockerar vägen och på tok för svårt att bli beviljad färdtjänst. Nu svarar Kungsbacka kommun på kritiken från SRF Kungsbacka.

Så ser kommunen på synskadades problem
En vit käpp längs marken uppmärksammar inte gatupratare vilket utgör fara för synskadade. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

I slutet av 2017 beslutade nämnden för Teknik att bara en viss modell av gatupratare är tillåten i Kungsbacka. En modell med kraftig rörkonstruktion och sarg nedtill utan utstickande ben.

Det finns flera gatupratare av otillåten modell i innerstaden. Varför?
– För att använda gatupratare i Kungsbacka krävs beviljat tillstånd och de gatupratare som inte är av godkänd modell saknar förmodligen tillstånd. Vi tar gärna emot tips om vart dessa finns så kan vi göra något åt det, säger Sabina Johnsen, verksamhetschef trafik och utemiljö.

Farligt att korsa vägen

Omärkta gångpassager kan leda till stor fara för en synskadad som inte noterar gångpassagen. Sabina Johnsen berättar att kommunen är medveten om en del brister.
– När vi bygger nya gångpassager har vi en anpassad modell som ska vara så bra som möjligt för synskadade. Men vi är medvetna om att alla inte uppfyller de kraven och avsätter varje år pengar för att åtgärda det. Pengarna brukar räcka till 4-5 gångpassager om året.

Används tillgänglighetsrådet för sent vid byggnationer?
– Det sitter en representant från Teknik i tillgänglighetsrådet som kämpar för att göra staden bättre för personer med funktionsvariationer. Men jag kan förstå att det upplevs som svårt att påverka ibland i och med att det inte alltid är kommunen som i slutändan bygger.

Det finns en plan för att göra Kungsbacka mer tillgänglig för människor med funktionsnedsättningar.
– Sedan 2007 finns en tillgänglighetsplan som vi arbetar utefter och reviderar allt eftersom för att göra staden bättre. Vi är medvetna om de flesta problem men tar tacksamt emot synpunkter från allmänheten, säger Sabina Johnsen.

Svårt med färdtjänst

Är det svårt att bli beviljad färdtjänst i Kungsbacka?
– Vi följer lagen och den är väldigt tydlig. Det finns ingen gråzon i om man har rätt till färdtjänst eller inte, säger Emanuel Forsell, enhetschef färdtjänst Kungsbacka kommun.

Emanuel Forsell är trygg i att kommunen fattar rätt beslut.
– Samtliga överklaganden senaste åren har slutat med att vi har fått rätt i en högre instans. Det gör att jag känner mig väldigt trygg i våra beslut.

Att man från Kungsbacka inte kan åka i hela Halland ser inte Forsell som ett stort problem. Det finns en förklaring till varför Kungsbacka går en annan väg än övriga kommuner i länet.
– Majoriteten av resorna från Kungsbacka görs till Varberg eller Göteborg. Vi tillåter resor till alla grannkommuner vilket ger större möjligheter än om vi hade begränsat oss till Halland. Vill man åka längre söderut än Varberg finns riksfärdtjänst att tillgå.

Lokalen uppfyller inte önskemålen


Kritiken mot den nya lokalen beror främst på otillgänglighet och bristfällig belysning.
– ABF i Kungsbacka har varit mycket behjälpliga i att bereda plats för de föreningar vi hade kvar på Elektronen. Jag vet att det finns ett förslag på bordet om förbättrad belysning som SRF Kungsbacka ska diskutera, säger Stefan Löfmark, verksamhetschef mötesplatser.

De upplever även att lokalen är svår att ta sig till?
– Tyvärr är det svårt att tillgodose alla behov men både vi på kommunen och ABF Kungsbacka gör så gott vi kan. Lokalen i sig är kanon tycker jag, mycket bättre än Elektronen.TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.