NYHETER 2023-09-11 KL. 11:00

Så kan du hjälpa till för att stoppa svinpesten

Av Ronny Karlsson

Den afrikanska svinpesten orsakar hög dödlighet bland de grisar och vildsvin som drabbas. Nu uppmanas alla hallänningar att anmäla till länsstyrelsen om man upptäcker döda vildsvin i naturen.

Så kan du hjälpa till för att stoppa svinpesten
Länsstyrelsen vill nu ha in rapporter om någon hittar döda vildsvin i naturen. Länsveterinären Marie Baaz är orlig för att smittan ska finnas på fler platser än bara i Fagersta. Foto: Pixabay/Länsstyrelsen

TV-klipp och nyheter

Det är i trakterna av Fagersta som man konstaterat att det finns afrikansk svinpest, och länsveterinär Marie Baaz utesluter inte att det kan finnas på andra platser i landet.

– Det är en skrämmande tanke att smittan färdats lång väg i landet för att komma till Västmanland, som ligger ganska mitt i landet, säger hon.

Halland är dessutom sedan några år tillbaka ett av de län som är utpekat som ett riskområde för sjukdomen.

Jägare och de som driver grisfarm har fått uppmaningar om att hålla extra koll, och alla hallänningar uppmanas att rapportera in alla iakttagelser av döda vildsvin ute i naturen.

– De grisar och vildsvin och som drabbas blir sjuka och dör. Det är väldigt hög dödlighet med den här sjukdomen, säger Baaz.

Det är bara grisar och vildsvin som kan drabbas av sjukdomen, men beredskapen för att möta eventuella fall i Halland är hög

– De som har tamgrisar behöver se över sina rutiner och ha koll på hygien. Om det dyker upp här kan det bli aktuellt att sätta upp stängsel som skyddar mot vildsvin, säger Baaz.Fakta - afrikansk svinpest
Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Mellan svinbesättningar kan virus överföras med levande djur, kläder, bilar och redskap.

En annan viktig källa för smittspridning är animaliska livsmedel. Viruset överlever under långa perioder i fryst kött, icke värmebehandlade produkter och i torkade eller saltade produkter, exempelvis korv. Det är därför förbjudet att utfodra både tama grisar och vildsvin med matavfall. Ta inte heller med dig köttprodukter hem från ett land där svinpest förekommer.

Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt: https://rapporteravilt.sva.se/ till annan webbplats.

Släng matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.

Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns.
Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.