Den afrikanska svinpesten orsakar hög dödlighet bland de grisar och vildsvin som drabbas. Nu uppmanas alla hallänningar att anmäla till länsstyrelsen om man upptäcker döda vildsvin i naturen.
Det är i trakterna av Fagersta som man konstaterat att det finns afrikansk svinpest, och länsveterinär Marie Baaz utesluter inte att det kan finnas på andra platser i landet.
– Det är en skrämmande tanke att smittan färdats lång väg i landet för att komma till Västmanland, som ligger ganska mitt i landet, säger hon.
Halland är dessutom sedan några år tillbaka ett av de län som är utpekat som ett riskområde för sjukdomen.
Jägare och de som driver grisfarm har fått uppmaningar om att hålla extra koll, och alla hallänningar uppmanas att rapportera in alla iakttagelser av döda vildsvin ute i naturen.
– De grisar och vildsvin och som drabbas blir sjuka och dör. Det är väldigt hög dödlighet med den här sjukdomen, säger Baaz.
Det är bara grisar och vildsvin som kan drabbas av sjukdomen, men beredskapen för att möta eventuella fall i Halland är hög
– De som har tamgrisar behöver se över sina rutiner och ha koll på hygien. Om det dyker upp här kan det bli aktuellt att sätta upp stängsel som skyddar mot vildsvin, säger Baaz.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.