NYHETER 2023-05-23 KL. 12:25

Rondeller görs fina igen – här är årets tema

Av Ronny Karlsson

Nytt år, nytt tema. Nu är arbetet med att göra rondellerna i Kungsbacka sommarfina inlett.

Rondeller görs fina igen – här är årets tema
Lena Persson och Vesna Berggren inledde under tisdagen arbetet med att sätta ut alla blommorna i rondeller. Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

I fjol var temat "Sagornas värld, och året före det var det "Mormors trädgård" som var tema för kommunens utsmyckning av rondeller i centrala Kungsbacka.

I år är det 10 000 växter som ska placeras ut, och temat denna gång är "Havet, staden och skogen".
– Tanken med årets tema är att visa upp de tillgångar som finns här i Kungsbacka. Här har vi nära till både söta och salta bad, en rik natur och en spännande stad, säger Linda Blom, arbetsledare.

Olika rondeller har fått olika delteman. Rondellen vid Britta-Lena är inspirerad av Lygnern och den natur som ligger runt omkring och i rondellen vid Kolla kommer du att kunna se en fyr som inspirerats av fyren på Nidingen.

Under tisdagen utsmyckades bland annat rondellen nära OKQ8 längs Varlaleden.

Målet med det ganska digra arbetet är att skapa välmående hos invånarna. En mjukare stadsmiljö dämpar ljud samtidigt som bin och insekter får husrum och mat.
– I rondellen vid Cirkel K har vi haft naturen som inspiration och planterat blommorna som en tänkt äng. Med denna rondell vill vi verkligen lyfta ängens vikt för den biologiska mångfalden. Vi hoppas den inspirerar till fler ängsblommor i trädgårdar och planteringar här i Kungsbacka, säger Linda Blom.

I rondellen i Kolla kommer det att återanvändas växter som var skog till förra årets troll. Nu ska de få representera skogen i ena halvan av rondellen, medan den andra halvan byts ut för att återspegla havet. Många av blommorna köps in för säsongen, men det finns också växter som återplanterars. Det handlar då alunrot, murgröna och även cannor som använts rabatter i över 15 år.TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.