NYHETER 2021-09-24 KL. 20:00

Risp och rosor i prunkande grönsaksland

Varför ska det bara växa grönsaker i ett köksträdgårdsland? Gör som på Tjolöholm och blanda blommor med ätbara växter.

Risp och rosor i prunkande grönsaksland

Rosor och gräslök, krusbär, lin och självsådd dill. Allt växer i ett och samma grönsaksland i anslutning till gräsmattan framför Tjolöholms slott.
– Grönsakslandet ska även vara en fröjd för ögat, säger Kenneth Krabbe som är trädgårdsmästare på Tjolöholm och den som är ansvarig för den relativt nyanlagda köksträdgården.
Han månar om att den ska gå i samma anda som den övriga miljön, i en atmosfär av Arts and crafts där det man tar till vara naturliga inslag och låter rabatter och grönsaksland vara lite ostyriga. Ta exempelvis inte bort jätteverbenan som råkat komma upp vid rödbetorna. Naturen ska vara med och bestämma och titta in överallt.


Andra bäddar på sikt


Det här är tredje året man arbetar med att återskapa i alla fall en del av köksträdgården som den tedde sig 100 år sedan, och det görs efterhand som det finns tid och pengar. Totalt rör det sig om två hektar.
– Då fanns det även tre växthus som gick att värma upp med ved där det växte nektariner och vindruvor, vi har ritningarna till ett av dem. Förhoppningen är förstås att bygga upp det, säger Kenneth Krabbe.
Tanken är att det på sikt ska bli fyra upphöjda odlingsbäddar på tegel.
De nuvarande är mer tillfälliga och anlades direkt på gräsmattan. Först la man ut wellpapp, på den ett tjockt lager med tång som det finns gott om nere vid stranden och därefter jord.
Höns- och kogödsel tillför mer näring och växterna ser ut att trivas.




Blommor till caféet


Både caféet i Manegen och restaurangen i Storstugan plockar förutom örter och grönsaker även blommor från landen.
– Slow flower, vad man brukade kalla eterneller, är stort och vi odlar en hel del risp, säger Kenneth Krabbe.
– Det är fint att ha som det är eller blanda med färska blommor.
Odlingssäsongen lider visserligen mot sitt slut men än växer det för fullt i bäddarna. Kenneth Krabbe är nöjd med årets skörd som ännu inte är klar. Omgång två av rödbetor och polkabetor står på tillväxt, liksom jordärtskockorna som är en blommande sort och sträcker sig mot skyn.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.